"Ворскла стийл България" не изпълнява задълженията си през целия период по договора за ишлеме с "Кремиковци", който все още не е прекратен. Това е записано в декларация на мениджърския екип на комбината.

В нея се посочва, че "Ворскла стийл България" е превела 56.9 на сто от дължимата "такса ишлеме" на "Кремиковци" за август, септември и октомври.

За посочения период по договор "Ворскла" е имала задължение да осигури суровини и консумативи за 180 000 т продукция.

Изплатени са 62 на сто от дълговете към "Булгаргаз", а 12.43 на сто от дълга към НЕК е покрит.

Ръководството на „Кремиковци" днес ще даде пресконференция за отношенията с "Ворскла стийл" и останалите партньори. Работниците от комбината временно прекратиха протестите си до 10 ноември, след като миналата седмица бяха успокоени, че ще получат заплатите си.

Възнагражденията ще бъдат изплатени от продажбата на готова продукция: августовските - до 5 ноември, а септемврийските - до 7-ми.

Оказа се обаче, че върху част от продукцията претенции има "Ворскла стийл". Като краен вариант икономическият министър Петър Димитров обеща, че е възможно Държавният резерв за изкупи стоманата на комбината и с получените от нея поне 24 млн. лв. да плати заплатите. Но това ще стане,ако стоманата е качествена.

Въпросът е обаче защо за спасяването на "Кремиковци" се разчита само на държавата, след като на практика дружеството е частно. Освен това то е в процедура по несъстоятелност и подобни важни решения могат да се взимат само след като съда се е произнесъл.

В разгара на най-сериозната криза в "Кремиковци" се появи украинският милиардер Ринат Ахметов като кандидат-собственик на комбината. След разговори на неговата "Смарт груп" със заместник-министър Нина Радева представители на фирмата спешно заминаха за Украйна, за да подготвят писмена оферта.

Ако до 7 ноември не бъде сключен договор със стратегически инвеститор, на "Кремиковци" няма шанс да бъде спасен.

Източник: БНР, БНТ