Активите на взаимните фондове, управлявани от финансова група “Капман” продължават да нарастват и към днешна дата превишават 70 млн. лв., съобщиха от дружеството.

Само за последните две седмици активите им се увеличиха с 12%. Средно месечното им нарастване за последните три месеца е в диапазона 25-30%. Ако темповете на растеж се запазят, активите на “Капман Капитал” и “Капман Макс” скоро ще достигнат 100 млн.лв.

Към момента активите на инвестиционно дружество “Капман Капитал” АД възлизат на 15.7 млн. лв, а тези на договорен фонд “Капман Макс” 54.8 млн. лв.

Значителното увеличение на активите на двата взаимни фонда през последните месеци се дължи както на високата доходност, която те реализират за инвеститорите си, така и на привличането на нови участници.

Считано от началото на годината “Капман Макс” е реализирал +88.49%, а доходността на “Капман Капитал” възлиза на +58.77%.

“Капман Макс” е с умерен до висок рисков инвестиционен профил. Основната инвестиционна цел на фонда е постигане на оптимална норма на възвръщаемост на инвестициите на притежателите на дялове, основно резултат от капиталови печалби.

Структурата на портфейла на “Капман Макс” предвижда основно инвестиции в акции на български компании, търгувани на регулирани пазари – до 90 процента от активите, акции от чуждестранни компании – до 50 на сто от активите, български ценни книжа, емитирани от българската държава – до 40 на сто от активите.

Капман Капитал е инвестиционно дружество от отворен тип. Фондът е балансиран инвестиционен профил. Структурата на портфейла му позволява до 80% от нетните му активи да се инвестират в български ДЦК, до 25% - в ипотечни облигации, до 40% - в корпоративни облигации, до - 15% в общински облигации, както и до 30% в чужди облигации, търгувани на международни пазари. За корпоративни акции ограниченията са до 50% в български книжа, до 20% в акции на чужди компании и до 20% в акции на други инвестиционни дружества.

В проспекта е дадена възможност и 5% от нетните активи да бъдат инвестирани в движими вещи, необходими за прякото извършване на дейността. Минимум 10% от активите трябва да са в парични средства и техните еквиваленти, за да се поддържа ликвидността на дружеството.

Под името “Капман Взаимни Фондове” управляващо дружество “Капман Асет Мениджмънт” дистрибутира акциите/дяловете на “Капман Капитал” и “Капман Макс”.

Дружествата са част от финансова група “Капман” – една от водещите небанкови финансови институции. Към момента групата се състои от шест дружества. Освен управляващо дружество и два взаимни фонда, в семейството си “Капман” също има инвестиционен посредник, консултантска компания, а преди година добави и още един член – застрахователен брокер.