На 16 юни 2008 стартира новата платформа за търговия на Българска фондова борса – Xetra, стана ясно на провелата се днес среща под надслов "2007 - годината на успеха, 2008 - годината на промяната".

След въвеждането на Xetra през следващите 18 месеца няма да има промени в таксите за търговия. Единствената опция, която е обсъждана е за намаляването им, но все още е рано да се говори за това, допълни Виктор Папазов, председател на СД на БФБ.

Нека припомним, че на 30 октомври 2007 г. Българска фондова борса-София АД и Дойче Бьорзе АГ подписаха Рамково споразумение за внедряване на електронната система за търговия на Дойче Бьорзе – Xetra.

Споразумението предвижда Дойче Бьорзе да организира търговията и да поеме технологичния контрол върху осъществяването й.

Българската фондова борса ще бъде домакин на конференция, посветена на “Перспективите пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”, която ще се проведе на 16 септември 2008 г.

Основни теми на конференцията ще бъдат предизвикателствата пред борсите от региона в условията на глобализиращите се капиталови пазари, възможностите за привличане на повече инвеститори и ползите от консолидацията на пазарите в Югоизточна Европа.

Поканени за участие във форума са изпълнителните директори на борсите в региона, представители на водещи европейски борси, както и чуждестранни институционални инвеститори.

Също така до две седмици се очаква нов сайт на институцията с подобрена функционалност, както и ще бъде представено ново лого на БФБ.

За търговия с деривативни инструменти на БФБ може да се говори най-рано през този декември. Според Бистра Илкова, изп. директор на Българска фондова борса, още е рано да се каже за какъв тип деривативни инструменти става на въпрос, като уточни, че предстои разработването на бизнес плана. Планът ще включва, както идеологията на търговията с деривати, така и технологичното й обезпечение. За целта ще трябва да се разработи деривативна платформа за търговия.

Тя допълни, че за целта ще започне диалог с инвестиционната общност за избор на инструментите. Бистра Илкова предположи, че може да става въпрос за фючърси и опции върху акции като най-ликвиден за пазара ни към момента актив.

Новото лого на БФБ: