Утре, 25 юли, от 9.00 до 16.00 ч. ще се приемат заявките за записване за акции в публичното предлагане на Девин АД, след което те ще бъдат обобщени при водещия мениджър на емисията Елана Трейдинг по метода „бук-билдинг”.

Девин АД ще увеличи капитала си чрез издаване на до 3 млн. нови обикновени безналични акции. По решение на мажоритарния собственик на Девин АД („Девин Бетайлигунгс ГМБХ”) по време на публичното предлагане могат да бъдат разпределени до 450 хил. броя съществуващи акции, които са негова собственост.

Индикативният ценови диапазон за емисионната стойност, обявен от ръководството на компанията, е от 5 до 7 лева на акция. Резултатът от публичното предлагане и разпределението на класираните заявки ще бъдат обявени на 26 юли, а заплащането ще се осъществява на 27-и същия месец.

Новите акции на Девин се очаква да бъдат регистрирани на Българска фондова борса до 24 август.

Очакваният капитал от публичното предлагане ще се инвестира в модернизацията на производствените мощности на компанията и изпълнението на стратегията й за разширяване чрез навлизане в нови пазари от региона на Югоизточна Европа.

Близо 10 млн. лева ще бъдат инвестирани в технологично обновяване и оптимизация на производствените мощности, като производителността на Девин ще се увеличи от 26 000 бутилки на час на 40 000 бутилки на час.

Девин АД е основана през 1992 г. като дружество с ограничена отговорност между физически лица и Община Девин. От 1999 г. Девин е акционерно дружество със 100% частен капитал.

От началото на 2006 г. компанията „ Девин” е придобита от инвестиционния фонд Soravia Equity, собственост на австрийската компания Soravia Group. Основен предмет на дейност са бутилиране и продажба на минерална вода, изворна вода, газирани и негазирани безалкохолни напитки.

Девин АД притежава концесия за водоползване на сондажи 3 и 5 в региона на град Девин, Родопите, от които се бутилира минерална вода “Девин”. Производственият цикъл е напълно затворен и включва производство на бутилките, бутилиране на водите, етикетиране и подреждане в палети.

Девин АД с приходи от близо 26 млн. лв. за полугодието