След повече от половин век работа днес беше спряно оловното производство в металургичния комбинат в Кърджали. Причината са продължаващите обгазявания на града със серен диоксид. Заповедта е на екоинспекцията в Хасково. След затварянето без работа остават стотици работници.

Екоинспекторите влязоха в металургичния комбинат точно в 11 часа за да спрат част от инсталацията за преработка на олово и оловни сплави. С метални пломби беше запечатан цеха, където се преработва рудния концентрат. С него се извършва близо 90 на сто от общото производство в оловния завод. Главният мотив за затварянето са наднормените емисии на серен диоксид. От екоминистерството заявиха, че въпреки намалялото замърсяване, след налагане на ограничителни мерки, обгазяванията са продължили.

Според областната управа, собственика на комбината Валентин Захариев не е предприел мерки за спиране на замърсяването въпреки дадения му от три министерства гратисен срок.

Металурзите в Кърджали смятат, че от днес започва ефект на доминото. След оловния ще затвори и другия завод - цинковия, а после рудниците и флотационната фабрика в Мадан, където се добива рудата, използвана в Кърджали. Много работници ще излязат на борсата. Прогнозите на синдикатите са, че това ще засегне над хиляда души в Родопите.

Работниците днес приемат нееднозначно затварянето на производството. Някои от тях смятат, че е по-добре да останат без работа, защото и без това не са получавали заплати от месеци. Други са категорични, че спирането на оловното производство ги обрича на глад и мизерия.

В Кърджали беше създаден кризисен щаб, който да мисли как да бъде намерено ново препитание на съкратените от металургичния комбинат. Първо те ще получават помощи от Бюрото по труда, а после могат да се включат в програми или пък да бъдат наети от други фирми. На този етап обаче големите предприятия в Кърджали не искат да наемат нови хора, защото не могат да им осигурят необходимата работа.

Източник: БНР