Pay by Vivacom стана на една година. Каква е равносметката?

3786
Pay by Vivacom стана на една година. Каква е равносметката?

© Миглена Славейкова, снимка: VIVACOM

Преди малко повече от година Vivacom пусна на пазара дигиталния си портфейл Pay by Vivacom.

Какво се промени за този период и как потребителите се възползваха от възможностите на приложението попитахме Миглена Славейкова, която е Ръководител Продуктово развитие в отдел “Финтех и дигитални услуги” във Vivacom.

Тя има над 15 години опит в сферата на телекомуникациите и финтех услугите. Миглена е магистър по банково счетоводство.

Ето какво коментира тя пред Profit.bg по повод първата годишнина на дигиталния портфейл на компанията: 


Дигиталният портфейл Pay by Vivacom е на пазара от една година. Какви бяха очакванията Ви за продукта в началото и доволни ли сте от резултатите?

Очакванията ни бяха повече към нас - да отговорим на търсенето за бързина, сигурност и безопасност на ежедневните разплащания. Очаквахме много потребители да се доверят на нашия бранд, защото Vivacom е позната технологична и иновативна компания, която предлага висококачествени услуги .

Доволни сме от резултатите, постигнахме близо 100 000 изтегляния.

След старта продължихме да предлагаме нови функционалности - направихме възможно плащането в магазин и за двете мобилни операционни системи, предложихме уникална дебитна карта, добавихме възможност за зареждане и с пари в брой, а работим и по още нови неща.

През летните месеци, когато все пак ситуацията и официалните разпоредби за страната позволяваха събития на живо, имахме възможност да промотираме предимствата на дигиталния портфейл по време на концерти и фестивали. Убедихме се, че той определено е интересен за хората и те започват да го използват все повече.

Колко потребители ползват дигиталния портфейл на Vivacom?

Както вече споменах, имаме близо 100 000 изтегляния. 91% от потребителите, които имат виртуална карта, са въвели в приложението и свои карти за лоялност от различни търговски вериги. Само за броени месеци хиляди потребители на портфейла заявиха и физическа карта Mastercard Digital First – една от първите в света, и първа по рода си в България с минималистичен дизайн и допълнително ниво на сигурност.

Преобладават регистрациите в приложението ни в по-големите градове. Но с добавянето на нови функционалности в скоро време виждаме голям потенциал и в по-малките населени места.

На каква стойност са транзакциите, извършени през приложението?

Имаме значителен дял потребители, които плащат онлайн, което ни говори, че клиентите оценяват сигурността на виртуалната ни карта – особено функционалността моментално да я деактивираш или активираш отново.

Като брой транзакции – най-голям е делът на плащанията в магазин на ПОС, това си остава най-популярната функционалност. Средната стойност варира в зависимост от вида на плащането. Например, за покупка в супермаркет средната транзакция е 18 лева, но онлайн покупка от супермаркет e 88 лв.

Как могат желаещите потребители да се сдобият с физическата карта Mastercard Digital First без такса и до кога?

В този празничен за нас месец само до 28 март 2021 г. даваме възможност да се заяви Mastercard Digital First без такса за издаване и доставка. Заявката става изцяло в приложението и се получава лично на посочен адрес до няколко дни.

Картата е с уникален изчистен дизайн и допълнително ниво на сигурност – на нея е изписано само името на картодържателя, без никакви други данни. Останалата чувствителна информация - уникалният 16-цифров номер (ПАН), CVC кода за онлайн плащания и срокът на валидност, се съхраняват само в приложението.

Достъп до тях има само потребителя - след използване на биометричните си данни или код за отключване на Pay by Vivacom.

Oт тази седмица дигиталният портфейл може да се зарежда и с пари в брой, през устройство на Cashterminal. Защо решихте да имплементирате именно тази функционалност?

Защото още при стартиране на приложението имаше интерес и към зареждане с пари в брой. Потребителите вече могат да внесат пари в брой на всяко устройство на Cashterminal в страната, като сумата моментално става налична по сметката в приложението.

Това е силно конкурентно предимство за нас, в сравнение с други дигитални портфейли. Благодарение на новата функционалност, независимо от начина, по който хората получават доходи, те да могат да извършват удобни и безконтактни плащания със смартфон, както и сигурни онлайн плащания.

Какво трябва да знаят хората, които все още се колебаят дали да се сдобият с дигитален портфейл? Какви са преимуществата на този тип разплащания?

Голямо предимство е, че всяко плащане се потвърждава с PIN или биометрия. За всяко плащане или постъпление се получава моментална нотификация на телефона. Плащането на ПОС е напълно безконтактно – въвеждаш ПИН или биометрични данни в телефона си, а не на ПОС терминала на магазина.

Картата също така може да се блокира или активира моментално от самото приложение. Сметка се открива изцяло дистанционно и за минути. А преводите между потребителите на приложението са мигновени, без такса и ти трябва само телефонния номер на човека, на когото искаш да изпратиш пари.

И всичко това е постоянно на разположение на потребителите - 365/7/24.

Платежните услуги през приложението Pay by Vivacom се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by Vivacom и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg