Пет публични компании, които да следим през 2020 г.

2048
Пет публични компании, които да следим през 2020 г.

Традиционната ни рубрика в началото на всяка година продължава.

Макар и ликвидността на Българска фондова борса да е сравнително ниска спрямо години по-рано, на пазара могат да се намерят и компании, които впечатляват с развитието си, дивидентната си политика или пък бъдещето пред тях е светло, въпреки надвисналата опасност от нова икономическа криза.

Градус 

Компанията е една от малкото, които вече се възползваха от промените в закона, позволяващ на публичните дружества да разпределят дивидент два пъти в годината. Какво ще кажете за инвестиция в дружество, което изнася над 50% от продукцията си в чужбина, където е пазарен лидер, а освен това инвестира сериозно в производството си?


За първите девет месеца на 2019 г. Градус обяви нетна печалба от 20.5 млн. лв., или с около 4 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Приходите от продажби също растат – от 101 млн. лв. на 126 млн. лв. Ето защо инвеститорите са в очакване на финалните данни за 2019 г., както и евентуални прогнози за 2020 г.

Инвестициите в следващите месеци и години ще са насочени към по-сериозно навлизане на пазарите в Румъния и Гърция, както и към увеличаване на капацитета на сегмент „Разплодни яйца“ и „Месо и месни продукти“. Увеличени са и площите за отглеждане на бройлери.

Макар и акциите на компанията в момента да са под цената на първичното публично предлагане, това носи впечатляваща дивидентна доходност за инвеститорите, които желаят доходност от и около 5%.

Софарма

Компанията е една от малкото на Българска фондова борса, чиито приходи ще преминат границата от 1 млрд. лв. на година. Освен това – нетната печалба показа сериозно повишение за първите девет месеца на 2019 г., като възлезе на 36.8 млн. лв., което е с 30% повече спрямо година по-рано.

Ръст бележат както приходите от продажби в България, така и тези в Европа.

Компанията, както и нейният изпълнителен директор Огнян Донев, продължават да изкупуват акции на дружеството, което за анализаторите би означавало, че те смятат цената им за ниска с оглед перспективите пред Софарма.

Инвеститорите ще следят с повишено внимание през 2020 г. по-сериозното навлизане на чуждите пазари, включително и САЩ, където компанията ще опита да продава своя продукт Tabex, който помага на пушачите да се откажат от вредния навик.

Трейс Груп Холд

Това е третата компания, която посочваме и има активна процедура по обратно изкупуване на акции. Освен това в предходните години ръководителите на пътностроителното дружество бяха възнаграждавани с акции от дружеството за постигнатите добри резултати.

Компанията започна добре годината, след като стана ясно, че ще осъщества ремонт на жп участък в Сърбия за 60 млн. евро.

Тя отпадна от голям търг за изграждането на Националната детска болница, но инвеститорите ще следят с повишено внимание новини за по-сериозното навлизане и на други чужби пазари, като Украйна, Германия, Дубай, Оман и Чехия.

По този начин от ръководството планират сериозно да диверсифицират постъпленията на дружеството, които до преди година бяха формирани основно от родния пазар.

От началото на годината по позицията е регистриран ръст от близо 33%, но да не забравяме 2017 г., когато акциите на дружеството бяха едни от най-губещите на Българска фондова борса.

Алкомет

Германия, Италия и Полша съставляват близо половината от продажбите на компанията. Българският пазар формира едва 5% от приходите от продажби.

Инвестициите в Шумен, където са производствените мощности на компанията, са предпоставка за увеличение на продукцията в следващите години, като основният интерес на Алкомет е насочване към пазара в САЩ.

В интервю за Profit.bg от компанията обявиха, че очакват ръст в оборотите за 2020 г. в рамките на 15-20%.

Дружеството изцяло хеджира риска от неблагоприятни движения в цената на своята основна суровина чрез фючърсни контракти, търгувани на Лондонската метална борса.

Адванс Терафонд АДСИЦ

Това е публичната компания, която е най-големият собственик на земеделска земя у нас. По последни данни акционерното дружество със специална инвестиционна цел притежава близо 233 000 дка при средна цена от 529 лв./дка. Последните покупки на фонда са осъществени на нива от 1095 лв./дка.

От началото на своето същестуване дружеството е разпределило дивиденти за над 165.9 млн. лв. на акционерите си. Дивидентната доходност от инвестицията в него през последните 10 г. многократно надхвърлят доходността от лихви по депозитите.

Не трябва да се подценява и още един факт – забраната за покупка на земеделски земи от чуждестранни граждани. Мораториумът по всяка вероятност ще остане още 12 месеца, което би означавало, че в края на 2020 г. отново ще се дискутира в Народното събрание.

Въпреки че и днес тази забрана бива заобикаляна, съвсем логично е да се запитаме накъде ще тръгне цената на земята, ако тя отпадне. Имайте предвид също така, че цените на земеделските земи у нас, въпреки ръста си от последните години, все още са най-ниски спрямо останалите страни от ЕС.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
** Авторът не притежава акции в нито една от изброените компании.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg