Пет публични компании, които да следим през 2022 г.

6984
Пет публични компании, които да следим през 2022 г.

© Unsplash

Както и в предходните години, така и в края на настоящата 2021 г. ще ви представим няколко публични дружества, които си струва да проучите по-подробно, за да вземете решение дали те са подходящи за вашия инвестиционен портфейл.

В тях ще намерите както бързо развитие, така и перспектива, но също така и дивидент, и обратно изкупуване на собствени акции, което анализаторите често смятат за знак, че книжата са подценени.

Част от тях са отдавна на българската борса, други току-що дебютираха.

Кои са петте публични дружества, които през тази година подбрахме за вас?

Агрия Груп Холдинг


От началото на годината това е осмата най-ликвидна компания сред 40-те дружества от BG BX40. Акциите на Агрия Груп Холдинг до момента са поскъпнали със 181%, но въпреки това пазарната капитализация на компанията е малко под 100 млн. лева.

Консолидираните приходи от продажби към 30 септември възлизат на 327 млн. лева, което е със 135.42% повече спрямо година по-рано. Печалбата за деветмесечието възлиза на 20.5 млн. лева спрямо 5.7 млн. лева преди 12 месеца.

Общото събрание на дружеството взе решение за обратно изкупуване на 204 хил. акции на цени от 8 до 14 лева за брой, но вчера книжата завършиха малко над тази цена – 14.70 лева за лот, което пречи на покупката на собствени акции. 

Алкомет

Шуменският производител на алуминиеви валцови и пресови продукти вече е на щатския пазар, като продажбите в САЩ формират 9.2 на сто от приходите на компанията за деветмесечието на 2021 г. Общите нетни приходи от продажби към 30 септември достигат 375 млн. лева, което е с 42% повече спрямо 12 месеца по-рано.

Не трябва да забравяме и факта, че компанията се насочи и към производството на автомобилни компоненти, като очакванията са, че около 25% от нейното производство в следващите години ще отива именно в този сектор.

HR Capital

Това е най-младата публична компания, която вече влезе в историята заради факта, че нейното първично публично предлагане беше презаписано 10.61 пъти.

HR Capital участва в последния кръг на набиране на капитал на PLUM. Гръцкият AI асистент за финансово планиране е набрал 24 млн. долара в поредния си рунд за набиране на капитал. Приложението за управление на лични средства е базирано в Лондон, но вече разполага с близо 2.5 млн. клиента в Европа, а приходите му на годишна база показват ръст от 189%.

Набраните средства ще бъдат използвани за предлагането на нови продукти от страна на Plum, както и за навлизане на американския пазар.

Онлайн супермаркетът eBag е с най-голям дял в портфейла на фонда. През 2016 г. приходите на компанията са 1.5 млн. лева, а две години по-късно те вече са близо 5 млн. лева.

След началото на COVID-19 продажбите на компанията се увеличиха до 24.3 млн. лева, а плановете за 2022 г. са за достигане на годишни приходи от близо 100 млн. лева.

HR Capital планира да разпределя 50% от общата разпределяема печалба на дружеството между акционерите си. Освен това, инвестиционната компания ще предложи по 2 нови акции за всяка притежавана от инвеститорите след приемане на одитирания годишен отчет за 2021 г.

Дронамикс

Дронамикс Кепитъл ЕАД е специално създадено дружество с цел да се предостави достъп на инвеститорите до технологичния стартъп "Дронамикс", който от 2014 г. работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията оперира паневропейска мрежа за дронпортове, която обхваща повече от 38 летища в 12 европейски държави.

Мисията на Дронамикс е да революционизира транспорта на стоки, като съкрати разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет („Черният лебед“).

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията Свилен Рангелов обяви, че до 3-5 години и в зависимост от пазарните условия, компанията планира да се листне на голяма борса. Той посочи, че в момента са с около 2-3 години пред конкурентите си, които наскоро са набрали сериозни суми средства.

Екипът на Дронакикс е доста впечатляващ, като сред мениджмънта на компанията личат имената на Нил Уилкс, бивш директор Човешки ресурси в Nokia, Soundcloud и Amazon, Ашли Уичър, бивш директор правни въпроси в Etihad, Серджио Оливейра Е Силва, бивш оперативен директор на Gama Aviation и NetJets Europe и др.

Алтерко

Това е една от най-иновативните компании на Българска фондова борса, която наскоро се листна и на борсата във Франкфурт. Компанията увеличи печалбата си до малко над 10 млн. лева към 30 септември спрямо 5.3 млн. лева за периода януари – септември на 2020 г. Приходите растат до 39 млн. лева, или с 10 млн. лева спрямо година по-рано.

През последните месеци компанията учреди дъщерни дружества в Китай и Германия. От началото на годината по позицията се наблюдава ръст от над 246%.

По време на участието си в едно от събитията на Profit.bg - Домът на бъдещето, главният изпълнителен директор на Алтерко Димитър Димитров посочи, че компанията му е известна с устройствата, които могат да се използват за изграждането на умен дом във вече съществуваща стара сграда, къща или апартамент, тъй като при инсталирането им не се налага смяна на окабеляването.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2022

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg