10 факта за египетските пирамиди

8429
10 факта за египетските пирамиди

© pixabay.com

1. Гробниците на египетските фараони не се намират във вътрешността на пирамидите, както погрешно се предполага, а недалеч от тях – в Долината на царете.

2. Съгласно една теория, построяването на величествените пирамиди от египтяните е постигнато с помощта на усвоен от тях математически принцип на градене, според който са необходими 50 години, за да се построи Хеопсовата пирамида. И ден-днешен остава загадка как са строяли египтяните.

3. Според учени от Германия, пирамидите са много мощни генератори на енергия. В тях фараоните са оздравявали и са се занимавали с енерготерапия.

4. Едни от най-популярните теории за възникването на египетските пирамиди са следните. Първата – грамадните паметници са построени от извънземни. Втората: огромните блокове са движени и поставяни един над друг от хора, които са владели магически кристал.

5. Още една тайна на египетските пирамиди е свързана с времето, през което са построени две от най-големите. Защо египтяните са ги строили на два етапа? Какво ги е накарало да прекратят строежа?

6. Египетските пирамиди са се строили в период от 2 столетия. Щом една била издигана, започвал строежът на друга.

7. Днес възрастта на пирамидите на Египет възлиза на от 4 000 до 10 000 години.

25 -те най-големи архитектурни грешки, които сме виждалиТе са пълна катастрофа

8. Интересни факти за пирамидите са свързани с особеностите, по които са редени огромните блокове. Удивлява това, че са разположени по начин, който не позволява между тях да премине човешки косъм. Всеки край на пирамидата е строго ориентиран към една от покосите на света.

9. Височината на най-голямата египетска пирамида – Хеопсовата, възлиза на 146.6 метра. Тя тежи над 6 млн. тона. Площта на гиганта е около 5 хектара.

10. На стените на пирамидите са изобразени многобройни сцени от процеса на строежа им. Ако се вярва на преданията, пирамидите са построени от свободни хора, а не от роби.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg