Всички добре познаваме световните чудеса – пирамидите в Египет, Тадж Махал... нужно ли е да изброяваме повече?

Но на планетата ни съществуват и други места, които определено могат да влязат в списъка със световни чудеса, ако се повиши популярността им.

За следващите 10 чудеса едва ли сте чували. А би трябвало. Вижте защо:

Пирамидите на Meroë, Судан

Meroë е древен град, разположен на източния бряг на река Нил в Судан, на около 200 км североизточно от Хартум.

Този град е столица на кралство Куш в продължение на няколко века. Това е една от най-ранните и най-впечатляващите страни, открити на юг от Сахара.

Днес като спомен от древната цивилизация в района са запазени повече от двеста пирамиди, образуващи три групи. Голяма част от тях обаче са в руини.

Крепостта Kuelap, Перу

Крепостта Kuelap, или Cuélap, е древен град, свързан с културата Chachapoyas, построен през 6 век.

Той се състои от повече от четиристотин сгради, заобиколени от огромни външни каменни стени. Комплексът се намира в северната част на Перу и е дълъг около 600 метра и със 110 метра ширина.

Районът все още се проучва, като през 2010 г. бяха открити останки от 79 древни тела.

Храмовете Palitana, Индия

Храмовете се намират в Бхавнагар, Гуджарат, Индия. Те се смятат за свещени от светамбара джайнистите.

По хълмовете в околността са разположени около 863 мраморни храмове, като някои от тях са огромни комплекси, а други - по-малки по размер.

Основният храм е най-святото място на сектата Светамбара Муртипуджака. Джайнистите вярват, че посещение в тази група от храмове е от съществено значение за постигане на нирвана или спасение.

Fish River Canyon, Намибия

Намира се в южната част на Намибия. Това е най-големият каньон в Африка, както и втората най-посещавана туристическа атракция в Намибия. Представлява гигантска клисура, общо около 160 км дълга, до 27 км широка и на места достигаща почти 550 м дълбочина.

През 1990 г. за първи път в района хора се опитват да пробягат маршрута и записват време от 11 часа и 42 минути. През 2011 г., след многократни други опити, той е пробяган за 6 часа и 57 минути.

Днес през каньона се организира ултрамаратон, който следва повечето части от сегашната туристическа пътека. Бегачите признават, че това е едно от най-красивите места, на които са тичали, но и един от най-трудните за преодоляване маршрути.

Остров Vaadhoo, Малдиви

Остров Vaadhoo е един от най-обитаваните в Raa Atoll, част от островната държава Малдиви.

Той е известен със своето „море от звезди“, както е популярно явлението, което се появява в обкръжаващите го води на Индийския океан.

Тази морска биолуменесцентния се генерира от фитопланктон, известен като динофлагелати. Смята се, че клетъчната мембрана на динофлагелета реагира на електрически сигнали, които са потенциален механизъм на водораслите за създаване на тяхната уникална фруоресценция.

Nan Madol, Микронезия

Столица на династията Saudeleur до около 1628 г., днес Nan Madol се намира в непосредствена близост до източния бряг на остров Понпей в Микронезия, разположена в западната част на Тихия океан.

Градът, конструиран в лагуна, се състои от серия от малки изкуствени острови, свързани с мрежа от канали. Ядрото, със своите каменни стени, е с площ от около 1.5 км дължина и 0.5 км широчина. Съдържа почти 100 изкуствени островчета, граничещи с приливни канали.

Наричат го "Венеция на Тихия океан". Днес Nan Madol представлява археологически район, обхващащ повече от 18 квадратни километра.

North Coast 500, Шотландия

North Coast 500 e дълъг 830 км панорамен път, виещ се около северния бряг на Шотландия, започващ и завършващ в замъка Инвърнес. Известен също и като NC500, маршрутът е създаден от North Highland Initiative с идеята да покаже най-доброто от северните планини на Шотландия.

През 2015 г. той заема петото място в Топ 5 на най-добрите крайбрежни маршрути в света" на Travel Magazine. Известен е още и като Route 66 на Шотландия.

NC500 също така се счита за невероятно предизвикателство за велосипедистите. Най-бързата му преминаване с колело е регистрирано през 2016 г. - 31 часа и 23 минути.

Острови Ogasawara, Япония

Известни още като острови Bonin, това е архипелаг от над 30 субтропически и тропически острови, някои от които разположени на над 1000 километра на юг от Токио, Япония.

Името Bonin идва от японски йероглиф, който означава "необитаем". Те са слабо населени, а фактът, че никога не са били свързани с континент, води до наистина уникални еволюционни процеси, през които са преминали живеещите на островите животни и местните растения.

Днес те са наричани "Галапагос на Ориента" и са част от естественото световно културно наследство. Уникална за Земята гигантска сепия е заснета край островите Ogasawara за първи път в дивата природа на 27 септември 2005 г.

Острови Raja Ampat, Индонезия

Разположени в индонезийската провинция Западна Папуа, островите са част от архипелаг, включващ над 1500 малки парчета земя, разпръснати около четирите основни острова Misool, Salawati, Batanta и Waigeo.

Архипелагът е част от така наречения Coral Triangle, който съдържа най-богатото морско биоразнообразие на планетата.

В района живеят 1 508 вида риба, 537 коралови вида (забележителните 96% от всички видове корали, които са открити в Индонезия, и 75% от всички видове корали, които съществуват в света) и 699 вида мекотели.

Малките пет на Африка

Всички сме чували за Големите пет на Африка - лъв, слон, бивол, леопард и носорог. Знаете ли обаче кои са Малките пет?

Това са животинските видове еlephant shrew – малък насекомояден бозайник, buffalo weaver – птица, leopard tortoise – костенурка, ant lion – вид мравка и rhino beetle, който е бръмбар.

Наричат ги Малките пет не само заради първите думи в имената им, свързани с Големите пет, но и заради опитите на африканските природозащитници да накарат света да обърне внимание не само на големите, но и на малките видове, обитаващи континента.