5 съвета, които могат да ви спасят в екстремна ситуация

18534
5 съвета, които могат да ви спасят в екстремна ситуация

Животът е пълен с опасности. Без да очаквате, може да попаднете в различни непредвидени ситуации. При много от тях, ако не разполагате със специални познания, нещата може да завършат крайно неприятно.

Затова днес предлагаме знания от „екстремно естество“.

1. Какво да направи, ако пропаднете под леда

Никой, който ходи по лед, не е застрахован от пропадане под него. Ако ви се случи такова нещо, не се паникьосвайте. Имате време, през което можете да се спасите. Е, то е малко, но го има.

Разполагате, например с 10 минути, преди да замръзнат мускулите ви. Също така с 1 час преди да загубите съзнание.

Трябва да действате бързо и решително. Като за начало затаете дъх и изплувайте. След това е нуждо да се насочите към брега, тъй като по правило в тази посока ледът е най-дебел.

Сложете лакти върху леда, след което си помогнете с крака и излезте от водата. „Плувайте“, докато тялото ви напълно излезе от водата. След това позволете на водата да се оттече.

Продължете упорите да се придвижвате към брега. Не е лошо, ако е възможно, да привлечете вниманието на някого за помощ. В никакъв случай обаче не ставайте на крака.

След като излезете на брега, възможно най-бързо се приберете на топло. Свалете мокрите дрехи, сварете си чай и извикайте спешна помощ.

2. Какво да направите, ако асансьорът падне в шахтата

За съжаление, подобни инциденти се случват. Да паднете във шахтата от втория етаж е едно. Става страшно, когато височината е по-голяма.

Лошата новина е, че проверен метод за спасение няма. Има обаче една теория.

Може да намалите щетите за организма, ако легнете по гръб. В този случай ударът ще се разпредели по цялото тяло. Не е лоша идея да сложите едната си ръка пред лицето, а другата под главата.

3. Как да се измъкнете от потъваща кола

Представете си, че човек пада във вода с колата и последната започва да потъва. Какво да се направи? Просто е.

Първо и най-важно – не се паникьосвайте. За да се измъкнете, разполагате с 1 минута. Има две рецепти за успех. Като начало – свалете колана. Трябва да направите това, преди салонът да се изпълни с вода.

Излезте от автомобила през страничния прозорец. Не се насочвайте към предното стъкло – то е прекалено голямо и тежко. Не е добра идея да се опитвате да отваряте врата. Няма да се получи заради налягането.

Втората рецепта – изчакайте салонът да се напълни с вода. В последния момент вдишайте възможно най-много въздух. Щом салонът е пълен с вода, отворете леко вратата на колата. Това ще е възможно, тъй като налягането вече няма да е налице.

8 признака, че сте родени да пътешестватеДали панорамните гледки и звуците на екзотични дестинации, културните различия и приключнията ви изпълват с трепет?

4. Какво да направите, ако ви увлече подводно течение

Трябва да знаете, че може да потънете дори на плиткото. Нещастия се случват, тъй като има подводни течения. Коварството на това явление се крие в това, че е сложно да се разпознае отстрани. Щом попадне в течение, човек трудно се избавя.

Да се опитвате да излезете от течение е безполезно. Водата е по-силна. Единственият правилен ход е да не се борите с течението. Плувайте по него и късметът ще ви изведе на повърхността.

5. Какво да правите, ако сте попаднали в гръмотевична буря

Тя е красиво явление, но невероятно опасно. Ако нямате желание да се превърнете в гръмоотвод, стойте далеч от дървета и стълбове. Дори не отваряйте чадъра! Най-добре е да потърсите укритие.

По-добре да се намокрите, отколкото да ви удари мълния.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg