700 хил. лева спестило икономическото министерство

818
700 хил. лева спестило икономическото министерство

© Pixabay

700 хил. лева годишно спестило Министерството на икономиката, благодарение на редуциране на разходите за управление на търговските дружества от системата на икономическото ведомство.

Това съобщават от пресцентъра на министерството чрез официалния си сайт.

Съкращаването на разходите е станало чрез следните мерки:

• Редуциран е съставът на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД от 5 на 3-ма души и дружеството се управлява от един, а не от двама изпълнителни директори.

• Редуциран е съставът на Съвета на директорите на „НКИЗ“ ЕАД от 5 на 3-ма души и дружеството се управлява от един, а не от двама изпълнителни директори.

• Редуциран е съставът на Съвета на директорите на „Монтажи“ ЕАД от 5 на 3-ма души.

• Назначаване на по 2-ма държавни служители от Министерството на икономиката, които не получават възнаграждение, в съставите на съветите на директорите на „Летище Стара Загора“ ЕАД, „Институт по маркетинг“ ЕАД и „Сертификация“ ЕАД. Последващите стъпки са за преобразуване на тези търговски дружества от ЕАД в ЕООД и в средносрочен план ще се управляват само от по един управител.

• Назначаване на служител в състава на Съвета на директорите на „София Тех Парк“ ЕАД, който не получава възнаграждение, съгласно законодателството.

• Освобождаване на търговския пълномощник на „Авионамс“ ЕАД, определен от Министерството на икономиката и включването му в състава на Съвета на директорите на дружеството, което пести разходи за управление.

• Освобождаване на ликвидатори от 2 търговски дружества, които са били управлявани от по 2-ма ликвидатори, а понастоящем се управляват от по 1 ликвидатор.

• Намален е персоналът в едно търговско дружество в ликвидация, като са ограничени и разходите за правно обслужване и наемане на офис площи.

Извън горните мерки, в средносрочен план предстои сливането на 2 търговски дружества, вследствие на което ще бъдат освободени двама управители, което ще допринесе до намаляване на разходите с около още 120 хил. лв. годишно за възнаграждения, осигуровки и административни разходи, добавят от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg