БФБ одобри нови правила за изчисляване на индексите

847
БФБ одобри нови правила за изчисляване на индексите

Съветът на директорите на Българска фондова борса-София одобри промените в правилата за изчисляване на индексите, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на борсата.

„Благодарим за конструктивните и професионални препоръки на организациите, които ни изпратиха своите официални позиции. Признателни сме и на всички, които се включиха с мнения и допринесоха да се получи сериозна дискусия по темата.

Затова днес с убеденост можем да кажем, че с одобрените промени инвестиционната общност вече разполага с прозрачни, основани на безспорни източници и критерии, работещи правила за изчисляване на индексите“, заявиха от ръководството на борсовия оператор.

БФБ-София предложи промените в края на месец април и ги предостави за обществено обсъждане за повече от месец, като ги публикува на интернет страницата на институцията. Борсата изпрати проекта си към браншови асоциации и бизнес организации и проведе няколко дискусии по темата в рамките на Съвета за развитие на капиталовия пазар.

В обявения срок за обсъждане до края на май официални становища бяха получени в БФБ-София от Асоциация на банките в България, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Борсата информира Комисията за финансов надзор относно одобрените нови правила за изчисляване на индексите. БФБ-София и Централен депозитар ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват на ежедневна база.

Следващото преразглеждане на състава на индексите ще се извършва по новите правила. Всеки заинтересован може да се запознае с тях на интернет страницата на институцията.

Официално: Алкомет и Еврохолд влизат в SOFIXОт понеделник (20 март), емисиите на Алкомет и Еврохолд България официално ще попаднат в базата на индекса SOFIX

Припомняме, че към изготвянето на нови правила се пристъпи след съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени в базата на индекса SOFIX.

Тогава КФН извърши проверка и препоръча на БФБ-София да започне процедура за изменение на Правилата за изчисляване на индексите, като в резултат на тези препоръки, ръководството на борсата пое и изпълни този анганжимент. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...