БФБ одобри нови правила за изчисляване на индексите

788
БФБ одобри нови правила за изчисляване на индексите

Съветът на директорите на Българска фондова борса-София одобри промените в правилата за изчисляване на индексите, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на борсата.

„Благодарим за конструктивните и професионални препоръки на организациите, които ни изпратиха своите официални позиции. Признателни сме и на всички, които се включиха с мнения и допринесоха да се получи сериозна дискусия по темата.

Затова днес с убеденост можем да кажем, че с одобрените промени инвестиционната общност вече разполага с прозрачни, основани на безспорни източници и критерии, работещи правила за изчисляване на индексите“, заявиха от ръководството на борсовия оператор.

БФБ-София предложи промените в края на месец април и ги предостави за обществено обсъждане за повече от месец, като ги публикува на интернет страницата на институцията. Борсата изпрати проекта си към браншови асоциации и бизнес организации и проведе няколко дискусии по темата в рамките на Съвета за развитие на капиталовия пазар.

В обявения срок за обсъждане до края на май официални становища бяха получени в БФБ-София от Асоциация на банките в България, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Борсата информира Комисията за финансов надзор относно одобрените нови правила за изчисляване на индексите. БФБ-София и Централен депозитар ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват на ежедневна база.

Следващото преразглеждане на състава на индексите ще се извършва по новите правила. Всеки заинтересован може да се запознае с тях на интернет страницата на институцията.

Официално: Алкомет и Еврохолд влизат в SOFIXОт понеделник (20 март), емисиите на Алкомет и Еврохолд България официално ще попаднат в базата на индекса SOFIX

Припомняме, че към изготвянето на нови правила се пристъпи след съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени в базата на индекса SOFIX.

Тогава КФН извърши проверка и препоръча на БФБ-София да започне процедура за изменение на Правилата за изчисляване на индексите, като в резултат на тези препоръки, ръководството на борсата пое и изпълни този анганжимент. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg