Bosch и Mercedes ще правят самоуправляващо се такси

2185
Bosch и Mercedes  ще правят самоуправляващо се такси

© Bosch/Daimler

Надпреварата за бъдещето е в разгара си. В нея се включиха и гигантите от Bosch и Daimler.

Двете компании обявиха, че ще си партнират в проект за създаване на самоуправляващо се такси.

Дъщерната на Mercedes-Benz компания Daimler и най-големият производител на части за автомобили в света Bosch обявиха, че творението им ще бъде напълно готово през 2020 г.

Техническите способности на возилото ще бъдат най-малкото на ниво 4 от скалата на Обществото на автомобилните инженери. Това е специална измерителна система, която цели да демонстрира доколко дадено превозно средство може да се движи автономно с оглед заобикалящата го среда.

Ниво 4 по тази скала означава, че самоуправляващото се такси ще може да се движи автономно по всякакви пътища и при всякакви условия.

Компаниите Bosch и Daimler, всяка от които работи с хардуерния гигант nVidia по собствените си разработки за автономна кола, ще обединят усилия в създаването на софтуер и алгоритъм, чрез които автомобилът да осъществява самостоятелна дейност, пише Forbes.

За 10 000 долара можете да имате самоуправляваща се кола още днесКитайският производител на електрически автомобили BYD пусна кола, която се управлява понякога сама.

Приложението на автомобила в градски условия ще подобри сигурността на пътя, същевременно редуцирайки задръстванията, посочват от двете компании. Според тях технологията ще подпомогне развитието на културата за споделяне на превозни средства в градовете. 

Плановете на двете компании за самоуправляващо се такси на повикване са сходни с тези на Ford, които ще пуснат собствен автономен модел през 2021 г.

В изявление от януари тази година, Daimler съобщи, че ще си партнира с Uber, и по-точно с тяхната система за наемане на превозно средство, в която следва да се включат бъдещите автономни таксита.

От своя страна пък Bosch обявиха, че ще колаборират с nVidia за създаване на изкуствен интелект, който да служи вместо „мозък” на самоуправляващите се автомобили.

Bosch и Daimler не дават подробности за финансовите измерения на партньорството помежду им.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg