Формулата пари срещу суров нефт процъфтява в Казахстан

1184
Формулата пари срещу суров нефт процъфтява в Казахстан

© Pixabay

Vitol - най-големият независим енергиен търговец в света, разшири присъствието си в богатия на петрол Казахстан. Компанията оперира в страната по модела пари срещу суров нефт.

Общата сума, която ще бъде отпусната по модела от Vitol на държавните енергийни компании в Казахстан, нараства до 5 млрд. долара, съобщава Financial Times. Увеличението превръща компанията във водещ енергиен търговец в страната.

Пари срещу суров нефт, или сделки с предварително плащане, е познат модел в индустрията, особено откакто цената на петрола падна от 100 долара за барел през 2014 година до 50 долара в наши дни.

Търговци, като Vitol и нейните конкуренти - в лицето на Glencore и Trafigura, наливат милиарди по този модел в Казахстан, Русия и държави с частична автономност, като Иракски Кюрдистан, където големите банки често отбягват да отпускат заеми. Всъщност алтернативата, която дават тези сделки с предварително плащане, помага и на банките за погасяване на конвенционални кредити.

Благодарение на свежото финансиране срещу суров петрол, в бъдеще тези компании могат да обслужват стандартните си банкови заеми чрез посредничеството на енергийните търговци.

През 2015 г. Vitol осъществи първата си подобна сделка в Казахстан, договаряйки се с държавния производител KazMunaiGas (KMG), отпускайки 3 млрд. долара срещу суров петрол, добиван от компанията.

В сделка от миналия месец Vitol се съгласи да увеличи финансирането с 1 млрд. долара, към вече съществуваща сделка за увеличение от 1 млрд. долара с KMG и Казахстанския фонд за държавни инвестиции. Така общата сума на вложенията по модела пари срещу петрол на Vitol достигат 5 млрд. долара в страната.

МАЕ: Търсенето на петрол ще надхвърли очакванията през 2017 г.Голямото търсене през второто тримесечие подкрепи пазара на петрол, който изпитваше затрудния с ребалансирането, след като свръхпредлагането натисна сериозно цените надолу, се казва в септемврийския доклад на МАЕ

Vitol доминира в казахстанската петролна индустрия от повече от десетилетие, доставяйки петрол до руските пристанища, откъдето го продава на рафинериите в Европа. Голяма част от ръководството на компанията се намира в Лондон и Женева.

Голяма част от сделките на Vitol в Казахстан са разпределени между основните кредитори на компанията с цел намаляване на риска. Последното увеличение на финансирането в размер на допълнителни 1 млрд. долара е разпределено между 13 банки, като Vitol остава отговорна за производството и продажбата на нефта, свързано със сделката.

Големите предварителни плащания станаха популярни първоначално заради руската Роснефт, която набра по този начин над 40 мрлд. долара между 2012 и 2015 г. Заемите на Vitol към Роснефт едва ли ще бъдат подновени, след като първоначалната договорка приключи.

Основна причина са санкциите, наложени на Русия, но сериозна роля играе и сближаването на конкурентите от Glencore и Trafigura с руската компания. 

Изпълнителният директор на Glencore Иван Гласенберг спечели място в Борда на директорите на Роснефт през тази година, докато Trafigura внася суров нефт за индийската си рафинерия чрез руски компании. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...