Как изглежда портфейлът ви?

1153
Как изглежда портфейлът ви?

В портфейла ви цари хаос, под седалките в колата ви има паднали монети, джобовете ви са пълни с измачкани касови бележки? Ако мислите, че това е просто въпрос на разсеяност и няма осбено значение се лъжете.

Според финансови експерти, цитирани от Bankrate.com, начинът по който организирате нещата в портфейла си е показателен за характера ви и финансовото ви бъдеще.

Екпертът Брент Кесел, автор на книгата “Не става въпрос само за пари” препоръчва на читателите си да си задат следните въпроси:

“Знаете ли точно колко пари в брой имате в момента в себе си?” и “Когато сте в магазина проготвяте ли си банкнотите веднага щом застанете на касата или просто вадите кредитната карта без да се замисляте много-много?”

Хората, които не знаят колко пари имат в себе си, обикновено нямат представа и за това колко пари имат в сметката си, нито пък колко ще им останат на края на месеца след като си платят наема и тока.

Това не е само разсеяност, коментира експертът, а показва че се страхувате от реалността. Защо да ползвате кредитна карта, като спокойно можете да си платите с наличните ви пари?

Дори и да не разполагате с толкова средства, колкото ви се иска, фактът, че знаете точно колко имате и какво можете да си позволите ви дава важно финансово предимство – контрол над ситуацията.

Ето още няколко зависимости цитирани от Bankrate.com:

Портфейлът ви обикновено е празен. Вие може би страдате от синдрома на човека, който винаги се чуди къде е отишла заплатата му. Този човек най-редовно ползва банкомат, но след един-два дни отново намира портфейла си празен.

Съвет? Човек не може да се промени за един ден, но си поставете реалистична цел – например “За следващите три седмици ще знам какво точно съм купил с парите, които тегля от банкомата.”

Хаос. Банкотите в портфейла ви са намачкани, някои сгънати, други не. Имате монети навсякъде – по джобовете, из колата, по бюрото.

Това говори за човек, който няма сериозно отношение към парите. Ако има финансови проблеми, то те се дължат най-вече на несериозност и лоша организация.

Ако е богат, то най-вероятно подсъзнателно мисли, че не заслужава парите, с които разполага и се саботира сам.

Касови бележки в безпорядък. Ако имате разбъркани касови бележки по джобовете и чекмеджетата си, вие най-вероятно сте човек, който се опитва да държи нещата в ред, но все не успява. Този, човек сигурно има в къщи и поне един фитнес уред, но така и не го използва, защото е останал само с дорбите си намерения.

Да се опитваш, е само първата стъпка. Ако сте достигнали до втората стъпка, то ще имате едно определено място за бележките, където те ще са подредени по определен начин и в хронологичен ред, така че ако ви трябва сметката за парно за месец март, например, да можете да я намерите като прехвърлите не повече от три други бележки.

Ако не започнете да се организирате, ще си останете винаги на първата база – ще събирате бележки из джобовете и когато чекмеджетата ви вече тотално се задръстят, ще ги изхвърлите. А какъв е смилълът да ги запазвате изобщо, ако така или иначе ще ги хвърлите?

Педантът. Той знае точно колко лева и стотинки има в себе си в даден момент. Банкнотите са подредени от по-едри към по-дребни. Това е човек, който не само контролира финансите си, но и живота си. Той знае какво иска от съдбата и има подробен план-стратегия за следващите пет години.

Прекалена педантичност (например банкнотите са не просто подредени по големина, но и портретите от тях гледат на една страна) означава, че дори и да разполага с достатъчно пари, този човек едва ли отделя много от тях за забавление.

Тези, които казват, че парите не означават че ще бъдете щастливи, са прави, но не ги разбирайте погрешно. Парите не ни гарантират щастие, но са важен фактор, от който зависи как ще устроим живота си, могат да ни дадат свобода да преследваме мечтите си и да живеем по онзи начин, по който искаме. Така че не бъдете немарливи!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg