Как изглеждаше търговията на днешната дата преди седем години?

868
Как изглеждаше търговията на днешната дата преди седем години?

На днешната дата преди седем години борсовата търговия изглеждаше така: сделки са се сключили едва с шест позиции а именно - Синергон Холдинг, Доверие Обединен Холдинг, Росица авторемонт, Миролио Лана (това пък за пръв път го чувам, но след кратка проверка стана ясно, че е производител на вълнени изделия), Солвей-соди и Вела - Шумен.

От дружествата може би познати на инвеститорите са Синергон и Доверие, които са и единствените запазили се за търговия и към днешна дата. Останалите вече не са сред търгуваните на БФБ книжа.

Общо на Българска Фондова Борса на днешната дата точно преди седем години са били изтъргувани 1 107 лота, като сумарният оборот на борсата на посочения ден е възлязла едва на около 2 250 лева.

А ето как изглежда и борсовата търговия седем години по-късно. По време на днешната редовна сесия бяха сключени 1136 сделки, в които се прехвърлиха 754 316 лота, или над 680 пъти повече изтъргувани лота, в сравнение с 2000-та година.

Оборотът на днешната борсова сесия е възлязла на 6.048 млн. лв., или над 2 600 пъти повече, в сравнение с преди седем години, по данни на БФБ.

Индексът SOFIX преди седем години на днешна дата все още не е съществувал, за да може да направим сравнение, като базисното му ниво от 100 пункта започва на 23 октомври 2000-та година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg