КФН помогна за разкриване на измама за 16 млн. долара в САЩ

1198
КФН помогна за разкриване на измама за 16 млн. долара в САЩ

© Pixabay

Комисия за търговия на стокови фючърси на САЩ (CFTC) благодари официално на българската Комисия за финансов надзор за оказаното съдействие при разследването на сложна финансова схема.

Жертвите са над 8 хиляди души, повечето от които американски граждани, съобщават от българския финансов регулатор чрез официалната си страница в интернет.

Благодарение на съдействието от страна на родния регулатор, са събрани достатъчно улики за повдигане на съдебно обвинение в САЩ. 

CFTC е подала официално искане за откриване на съдебна процедура за търговия без лиценз срещу двама американски граждани и онлайн платформите на техни фирми, регистрирани в САЩ, България, Маршалските острови и Ангила.

CFTC обвинява Джейсън Б. Скарф (Jason B. Scharf) и Майкъл Шах (Michael Shah) в измама с търговия на бинарни опции, на стойност над 16 млн. долара. Активите на техните компании са замразени до окончателното произнасяне на съда.

Търговията с бинарни опции в САЩ е законна, единствено когато се осъществява на регистрирано място за търговия. Нито едно от обвинените лица не е осъществявало трансакциите си на такива места, нито някога са били регистрирани в CFTC по какъвто и да е начин.

Поне от 2014 г. до сега Шах и неговата фирма ZilmilInc са привличали потенциални клиенти чрез измамни рекламни кампании, които подтикват към закупуването на бинарни опции и са насочвали заинтересовани клиенти към сайтове, като този, който управлява Б. Скарф.

Според разследването, Скарф и неговите компании са изисквали клиентите да отворят акаунти за бинарни опции, примамвайки ги с фалшиви твърдения за необикновени печалби и "гарантирани доходи", подкрепяйки тезата си с изказвания уж успешни, но фактически несъществуващи потребители на услугата.

Веднъж платили за такъв акаунт, клиентите не са получавали парите си обратно, като вместо това средствата са изпращани чрез многобройни чуждестранни компании към сметки, ползвани за бизнес и лични облаги от обвиняемите.

Какво кара „белите якички“ да извършват финансови престъпления?“Беше като комедия от грешки,“ споделя един от най-прочутите финансовови измамници

CFTC е отправила искане за възстановяване на нечестно спечелените пари по сметките на потърпевшите, изземване на печалбите от измамите, налагане на парични глоби, както и перманентна забрана за бъдещо регистриране или търгуване на злосторниците.

От американската Комисия за търговия на стокови фючърси обаче предупреждават, че евентуални съдебни решения за връщане на парични суми може и да не се осъществят поради недостатъчните активи на обвиняемите.

КФН смята, че това е пример, който отлично илюстрира важността на регулациите на финансовия пазар и активността на съответните регулатори по света, пише в съобщението.

Недостатъчната финансова грамотност е сериозен риск за хората, които стават лесна жертва на измамници и техните онлайн обещания за бързо забогатяване. Именно затова КФН полага сериозни усилия в противодействието на подобен тип нелегитимно поведение - както на нашия, така и на чужди финансови пазари, добавят от пресцентъра на регулатора. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg