Кои направиха милиарди от интернет?

1335
Кои направиха милиарди от интернет?

Интернет бумът е направил 34 души милиардери, които заедно притежават 109.7 млрд. долара, показва списъкът на най-богатите хора в света на “Форбс”.

През 1999 г. Марк Бениоф е високоплатен мениджър в Oracle. Той обаче не иска да работи за друг, а за себе си. Бениоф има идея за създаване на система за контролиране на бизнес данни. Това било скъпо начинание – нужен е специален софтуер, пари за инсталиране и поддръжка на системата, закупуване на хардуер и др.

Той не се плаши от това и създава компанията Salesforce, която предлага продукт за управляване на бизнес данни на компаниите, който е по-евтин и по-интелигентен от универсалния софтуер, използван до тогава. Като предлага услугата онлайн, компанията избягва такси за инсталация и поддръжка, свеждайки цената до 50 долара на месец.

Salesforce в началото се насочва към малките фирми, които не били особено атрактивни за големите конкуренти, а и те не успявали да им предложат точно това, което им е необходимо, докато компанията на Бениоф се постарала да го направи.

Salesforce прави първите си печалби от дребния бизнес, но не престава да усъвършенства продукта си и през 2004 г. сред клиентите на компанията са Cisco, Staples и Advanced Micro Devices.

През март тази година, по изчисления на „Форбс“, Бениоф притежава 1.2 млрд. долара.

Какво прави впечатление в историите на Бениоф и на другите 33 интернет предприемача? Всички те представят за пръв път на пазара невиждан до тогава продукт и повечето се насочват към клиентски групи, които големите компании пренебрегват.

Кои са тези групи? Да видим историята на Пиер Омидяр (на снимката). Съпругата му колекционирала кутийки от бонбоните PEZ, но не й било лесно да намира нови и да разменя тези, които й се повтарят. За това Омидяр, който бил програмист, решил да създаде уеб страница, където тя и хората с подобни интереси да търсят, продават и купуват неща, които не им било лесно да намират по магазините. И така той създал един сайт, който нарекъл eBay.

Благодарение на тази си идея, Омидяр днес притежава 7.7 млрд. долара. Хобито, наречено eBay, прави милиардери и хората, които първи му стават сътрудници. Първият служител на пълен работен ден Джефри Скол днес притежава 3.6 млрд. долара, а състоянието на първия изп. директор на компанията Мег Уитмън се оценява на 1.3 млрд. долара.

Проф. Джон Стърлинг, който преподавал хуманитарни науки в Сан Хосе, забелязал, че определена група от студентите пропуска занятия. Според него университетите пренебрегвали нетрадиционните студенти, като работещите възрастни, например, които нямат възможност да посещават всички курсове и да се включват пълноценно във всички дейности.

Стърлинг имал идея за основаването на университет, който да обръща повече внимание на тази група нетрадиционни студенти. Той съобщил идеята си на работодателите си, но те не проявили интерес. Тогава, през 1976 г., той сам основал Университета на Финикс, който днес е притежание на Apollo Group.

Първите курс бил от едва осем души. А за първото тримесечие на тази година университетът има общо 345 000 учащи. Голяма част от успеха му се дължи на въвеждането на онлайн обучение през 1999 г. Около 75% от студентите на университета днес са записани в онлайн курсове.

През март тази година състоянието на Стърлинг се оценява на 1.7 млрд. долара.

През 1995 г. Марк Кубан, барман от Тексас, заедно със свой приятел основава Audionet.com – аудио и видео портал, който по-късно става известен като Broadcast.com. През 1999 г. те продават бизнеса си на Yahoo за 5.9 млрд долара (в ценни книжа). Днес бившият барман е в класацията на най-богатите хора в света с 2.6 млрд долара.

Сред 34-те от списъка на „Форбс“, естествено, челно място заемат основателите на Google Сергей Брин (18.7 млрд. долара) и Лари Пейдж (18.6 млрд. долара), създателят на Amazon Джефри Безон (8.2 млрд. долара), създателят на Yahoo Джери Янг (2.3 млрд. долара ) и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg