Л. Хампарцумян: По-скоро трябва да очакваме нарастване на лихвите

6006
Л. Хампарцумян: По-скоро трябва да очакваме нарастване на лихвите

“В момента лихвените нива са доста близко до исторически най-ниските си нива. По-скоро би трябвало да очакваме някакво повишение, отколкото още много да падат. Лихвите трябва да са поносими и да бъдат възприемани като справедливи”.

Това каза пред БНТ главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му, банките ценообразуват на базата на пазарна логика, но тенденцията лихвите да отиват надолу говори за по-добра икономика и приближаване на условията към тези в най-развитите европейски страни.

„Имаме резерв за растеж, стига да има добри проекти и стремеж за потребление“, посочи банкерът. Коментарът на Хампарцумян беше по темата за депозитите и кредити и съотношението им.


„Смята се, че около 100% баланс е консервативно. Между 120 и 130% кредит спрямо депозит се смята за нормално в години на силен растеж. В момента сме на около 80%. От тази гледна точка, България е в благоприятна ситуация“, каза Хампарцумян.

Банкерът е категоричен, че няма изгоден или неизгоден момент за теглене на кредит, тъй като кредитът е вид взимане от бъдещия доход. Колкото по-голям и сравнително сигурен е той, толкова условията по кредита са по-добри, обясни още шефът на УниКредит Булбанк.

Според него чуждите инвестиции биха могли да дадат допълнителен тласък на икономическия растеж в страната. Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк са ръстът на БВП да достигне своята най-висока точка през следващата година от около 4%. 

Решението на хората дали да потребяват обаче, в това число и дали да си купят нов имот, не зависи само от макроикономическите данни, а е комплекс от много фактори, най-вече житейския етап, в който се намират.

Технологиите променят консервативното лице на банкитеНовите технологии ще променят консервативното лице на банките и ще станат неделима част от финансовите услуги в близко бъдеще.

Той отново се изказа за въвеждането на  регулационен sandbox (пясъчник). „Ако регулаторът отвори пространство за този sandbox, или пясъчник, ще позволи на банките и финтех компаниите да експериментират и внедряват нови технологии, без това да засяга цялата система“, обясни Левон Хампарцумян.

Според него това ще привлече високотехнологични компании в България. Банкерът обясни, че трябва да бъдем внимателни със споделяне на личните данни в онлайн пространството, тъй като възможността за измами съществува.

Трябва да развием рефлекс да пазим парите си и да сме внимателни със споделянето на личните данни. За целта е важно да спазваме инструкциите, които банката или друг посредник ни дава.

„Смятам, че бъдещето на електронната идентификация на личността е в биометрията“, добави Хампарцумян.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg