Мозъкът реагира на високите борсови залози като на сексуални съблазни

1692
Мозъкът реагира на високите борсови залози като на сексуални съблазни

Група учени, сред които и редица психолози, е открила научни доказателства за това, което отдавна подозират много професионалисти от Уолстрийт - парите "ръководят" хората. Според учените човешкият мозък реагира на борсовата търговия с висок риск по същия начин, както на сексуални съблазни, пише Интернешънал хералд трибюн.

Колкото по-рисковани са сделките, толкова по-силно човешкият мозък се стреми към тях, казва пред изданието професорът от Станфордския университет Браян Нътсън, който е и един от основателите на новата наука невроикономика. Тя съчетава психология, неврофизиология и икономика, и изследва как човешкият мозък взема решения, информира БТА.

Нътсън провежда с участниците в експериментите си убедителна компютърна симулация на борсови търговски сесии, като същевременно картографира техния мозък. Професорът е направил извод, че понякога хората се опияняват, когато правят пари.

"Колкото повече печелите, правейки високи залози, толкова повече рискувате и толкова по-активен е този контур", твърди Нътсън.

Един от изводите му е, че визуалната картина на мозъка на наркоман, предвкусващ поредната доза, и мозъчната картина на брокера, който играе на борсата и се готви да направи поредния залог, са напълно идентични.

Семейството учени - Ло и Дмитрий Репини от Бостънския университет, изследват брокерите, за да изяснят как равнището на стреса и емоциите се отразяват на доходността на инвестициите.

Те са отчитали темпото на пулса, температурата на тялото и дихателния ритъм на брокерите, когато влизат и излизат от борсова търговия.

Предварителните изводи от изследванията на Репини не са учудващи - брокерите, позволяващи на емоциите да ги завладеят, показват по-лоши резултати на борсата. Не по-добре обаче се получава и у тези, които се ръководят само от логиката.

"Най-добрите брокери са тези, които контролират емоционалните реакции“, казва Ло Репина. "Аналогични чувства изпитват и професионалните спортисти".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...