Най-богатият неизвестен човек в света

1329
Най-богатият неизвестен човек в света

Не това не е Иван Гарелов, макар и при значителната външна прилика между тях, а мексиканският магнат Карлос Слим.

Първите си опити в бизнеса Карлос Слим Елу започва като дете, продавайки картички на бейзболни играчи на местната площадка за игра.

На дванадесетгодишна възраст той започва да търгува с акции и облигации. Преди да навърши 30 години, притежава компания за безалкохолни напитки и собствена брокерска къща.

Днес, на 67-годишна възраст Карлос Слим е вторият най-богат човек в света – той е малко след Бил Гейтс в класацията на списание Форбс. Бизнесът му обхваща Мексико и САЩ, като притежава дялове от големи американски компании като CompUSA и Saks Fifth Avenue, и въпреки това повечето американци никога не са чували името му.

Слим натрупва състоянието си от 53 милиарда долара, колекционирайки компании така, както когато е бил дете е събирал картички с лицата на бейзболисти.

Той издирва подценявани компании, налива капитал в тях и подкрепя бизнеса им, благодарение на силните позиции на своите холдинги. В момента Слим притежава дялове в най-малко 222 компании.

Най-успешният мексикански бизнесмен твърди, че най-важното правило за успех е научил още като дете, докато е търгувал с картички – дисциплината. Нужна е голяма дисциплина, за да успееш да проучиш добре пазара си – какво е търсенето и какво е предлагането, като няма значение дали става въпрос за картички, акции или други стоки.

Ала на неговото богатство в родната му страна, където 40% от семействата живеят в бедност, не се гледа много добре. Наскоро и американското и мексиканското правителство публично заявиха, че на икономическия растеж на Мексико пречат до голяма степен огромните конгломерати като този на Слим.

От момента, в който се роди, средният мексиканец налива пари в джоба на Слим – има голяма вероятност той да се роди в една от болниците Star Médica, притежавани от него, да използва електричество, доставено по кабелите, произведени от компанията му Condumex, да пътува по пътищата, строени от неговата CILSA, да използва гориво, налято му от помпите на притежаваната от него компания Swecomex, говори по телефоните на неговата компания Telmex, пуши цигарите, произведени от Slim's tobacco, които се продават под марката Marlboro или пазарува във веригата магазини Sears Roebuck, негова дъщерна фирма. Той е и вътре в къщите им - неговата Porcelanite ceramics company прави около 40% от теракота в Мексико.

В интервю за Ройтерс Слим казва, че според него Бил Гейтс, единственият по-богат от него в света, би могъл да си харчи парите по-разумно.

„Гейтс трябва да измисли по-добър начин да помага на бедните по света,“ казва Слим,“ по мое мнение благотворителните дарения не могат да помогнат на хората. Трябва да се измисли друг начин, който да ангажира секторите на здравеопазване, образование и създаването на работни места.“

Слим е вдовец и прекарва по-голямата част от времето си в своя офиса на втория етаж над неговата банка Inbursa. На бюрото му има звънец за връзка с двама лични асистенти, които отговарят за изпълнението на всяка негова молба.

Разказва, че е наследил своя бизнес нюх от баща си, който винаги го задължавал да държи сметка за разходите си.

Той също така държал синът му да изпълнява поръченията, които му възлагал, перфектно и в точно спазен срок. В противен случай му удържал от джобните.

„Някои хора обичат думите,“ казва той „хора като мен и баща ми обичат цифрите.“

Големите печалби на Слим започват, след като през 1990 г той и партньорите му купуват на търг държавната телефонна компания Telmex. Те плащат 1.7 млрд долара за контролен пакет от 20% от капитала на компанията. По-късно пазарната цена на Telmex скача от 7.39 млрд долара на 41.2 млрд долара. Днес 90% от телефонните линии в страната се контролират от Telmex.

От Революционната демократическа партия на Мексико обвиняват Слим и партньорите му в незаконни спекулации, довели до възможността те да закупят акциите на много по-ниска цена, но доказателства липсват, а Слим отрича твърденията и до днес.

След като придобива Telmex, бизнесът на Слим тръгва стремително нагоре.
Той поглъща други по-малки компании като организира бизнеса така, че притежаваните от него компании да търгуват по между си.

Днес бизнесът му е толкова голям, че самият той признава, че губи дирята на предприятията, които притежава.

През последните няколко месеца, според списание Форбс, състоянието на Слим се е увеличило най-малко с 23 милиарда долара, благодарение на притежаваните от него акции на процъфтяващата в момента фондова борса на Мексико.

Заедно с увеличението на състоянието му, расте и критиката на обществените среди в Мексико към него.

Когато миналата година Бил Гейтс се оттегли от Microsoft, за да се посвети на благотворителната си фондация, а Уорън Бъфет обеща да дари голяма част от 52.4 милиардното си богатство на фондацията, обществото в Мексико очакваше подобен жест и от страна на Слим. В крайна сметка той обеща да дари 6 млрд. долара за благотворителност.

Последният проект на Слим е компания Latin American Development and Employment Generator, или IDEAL, както е акронимът й на испански език. Компанията ще се занимава с инфраструктурни проекти като изграждането на язовири, болници, университетски сгради и магистрали, които по-късно ще управлява с цел печалба.

Слим не пропуска да заяви, че подобни проекти ще осигурят работа на много хора, което ще помогне повече от даренията на Бъфет.

Неговите компании дават работа на 218,000 души, което Слим цитира като своя принос към икономиката на Мексико.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg