Паника на Уолстрийт -част 2

641
Паника на Уолстрийт -част 2

1929
Всеки познава този период, продължил до 1938 г. и известен като Голямата депресия. Той също започва след бурен възход.

На 3 септември 1929 г. Dow Jones достига рекордните 381.17 пункта, като една от причините за това е активността на спекулантите. На 23 октомври в популярно женско списание излиза водещо заглавие: "Всеки може да забогатее на борсата".

Ден по-късно на 24 октомври, вторник, финансовите пазари рухват. Това е известният "черен вторник".На 12 ноември акциите падат до исторически минимум, а загубите възлизат на около 30 млрд. долара (толкова, колкото е военният бюджет на САЩ за Първата световна война).

През 1932 г. Dow Jones е 41 пункта. Той ще възстанови нивото си отпреди кризата едва през 1954 г.

Голямата депресия става причина за учредяването на Комисията по ценни книжа, чиято цел е да определи правилата на борсата и да наказва нарушителите. Приема се законът, забраняващ връзка между инвеститори и търговски банки, и се създава държавно застраховане на влоговете, превишаващи 100 хил. долара.

1955
Пресслужбата на Белия дом съобщава, че президентът Айзенхауер е в болница след сърдечен пристъп. Съобщението всява паника и масова разпродажба на акции. За един ден загубите превишават рекордните 44 млн. долара.

Какво всъщност стряска толкова силно инвеститорите? Това е времето на Студената война. Хората се страхуват, че при неспособност на президента на САЩ да изпълнява задълженията си, СССР вероятно ще предприеме вражески действия.

Това е пример за безпричинна паника- не само че Москва не напада САЩ, но и Айк, и борсата скоро се възстановяват.

За да не се повтори ситуацията след убийството на Кенеди през 1963 г., борсата спира работа.

1987
19 октомври става "черният понеделник". Никой не може да каже защо в един и същи ден толкова инвеститори решават да продават. Според една от версиите просто много компании залагат в компютрите си условието за автоматична покупка или продажба на големи пакети акции в случай на доминация на определен тренд.

След този крах са внесени определени промени в борсовите компютърни системи. Нюйоркската фондова борса сключва споразумение с чикагската, че ако в рамките на един час Dow Jones падне повече от 250 пункта, а за два с повече от 400 търговията ще бъде преустановена.

За всеобща радост възстановяването на Dow Jones се оказва толкова бързо, колкото и спадът.

2001
Това не е срив, а серия от сривове, завършващи осемгодишния икономически ръст. Той започва със спукването на балона с Интернет-компаниите, чиито печалби се оказват по-ниски от очакваното. Около 18 хил. от тях сменят собствениците си или фалират, през 2001 г. броят им е 17 хил. Борсовите индекси преживяват най-лошата си седмица.

Когато най-накрая борсата се стабилизира, радостта й се оказва кратка. На 11 септември са извършени терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон, след които борсата излиза в най-дългата ваканция от 1933 г. - четири дни.

Ситуацията се затяга след поредица гръмки корпоративни скандали и банкрути на големи компании. През 2002 г. влиза в сила закона за корпоративно управление Сарбанес - Оксли, който въвежда строги правила за държавен контрол върху финансовата отчетност на компаниите, независимо от опасенията на McKinsey & Co, че усложняването на правилата за водене на бизнес ще детронират Ню Йорк като финансова столица на света. Разделят се инвестиционните банки и изследователските компании, за да не се манипулират инвеститорите с неверни прогнози.

През 2007 г. Dow Jones поставя поредното рекордно ниво 14 000 пункта. Какво се случи след това знаят всички.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...