„Пастърма говежда” получи защита в Европейския съюз като храна с традиционно специфичен характер.

Това стана факт с публикуването на решението в Официалния вестник на ЕС, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. Регламентът ще влезне в сила 20 дни от датата на публикуване.

Продуктите регистрирани като Храна с традиционно специфичен характер, могат да се произвеждат само в рамките на България.

Право да произвеждат „Пастърма говежда” ще имат членовете на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”, като в сдружението ще могат да влизат и нови членове.

Други защитени продукти от сдружението са „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица“ и „Кайсерован врат Тракия“.

Така производителите на тези продукти ще трябва да спазват одобрената спецификация и да обозначават продукта с европейското лого за ХТСХ, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”.