Шест от най-големите банки в света създават дигитална валута

7648
Шест от най-големите банки в света създават дигитална валута

© Pixabay

Шест от най-големите банки в света се присъединяват към проект за създаването на нова форма на дигитална валута.

Банките се надяват да пуснат новия продукт през следващата година, за да могат да направят финансовите си трансакции по-ефективни, благодарение на блокчейн технологията, стояща зад биткойн.

Финансовите институции Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street вече работят върху технология, наречена „монета за сетълмент“ (utility settlement coin).

Оригинален създател на дигиталния актив е швейцарската банка UBS, която цели да направи финансовите пазари по-ефективни, пише Financial Times.

Проектът по създаване на платежна инфраструктура на база блокчейн технологията навлиза в нова фаза, в която участниците в начинанието започват задълбочени разговори с централните банки и засилват работата си в посока защита на личните данни и кибер сигурността.

Кайдър Джефри, ръководител Стратегически инвестиции и финтек иновации в UBS, коментира, че разговорите със централните банки ще продължат през следващите 12 месеца.


Блокчейн технологията се базира на комплексни алгоритми, които позволяват търгуване и разплащане с криптовалути без наличието на централизиран регулатор и счетоводен механизъм.

Банките по света първоначално бяха скептични относно новата вълна виртуални валути, докато не разпознаха в технологията зад тях истинската възможност за себе си.

Така вече редица финансови институции работят върху блокчейн инфраструктура, предназначена за вътрешни трансакции и международни фирмени разплащания.

Това ще увеличи скоростта и ефективността на разплащанията, което ще освободи милиарди, които ще се влеят в глобалните пазари.

Швейцарска банка предлага управление на биткойн активи Биткойн завоюва своето място в швейцарския банков сектор или традиционните банки вече стават конкуренция на операторите на виртуални валути?

„Споделената счетоводна книга (принципът на блокчейн) е една от най-иновативните технологии на пазара“, коментира Лии Брейн, ръководител на технологичния офис на инвестиционното поделение на Barclays.

“От намаляване на риска до подобряване на капиталовата ефективност на финансовите пазари, виждаме няколко предимства от този проект“, казва той.

„Монетата за сетълмнент“, базирана на продукт, разработен от Clearmatics Technologies, ще позволява на финансовите институции да се разплащат помежду си или да купуват ценни книжа, като облигации и акции, без да чакат трансакциите на конвенционалните парични средства да бъдат завършени.

Вместо това банките ще използват дигиталната валута, за да се разплатят помежду си. След приключване на трансакцията, финансовите институции ще обменят виртуалната валута срещу конвенционални пари в централните банки.

Това ще доведе до драстично намаляване на времето и разходите за осъществяването на подобни операции, които са съставна част от ежедневната дейност на всяка финансова институция.

Новата криптовалута, която ще може да се обменя в различни реални валути, ще се съхранява чрез блокчейн технологията, което ще позволи на финансовите институции бързо да се прехвърлят на нея, когато искат да използват новия модел за разплащане.  

Блокчейн навлиза във финансовия свят чрез 7 европейски банкиТехнологичното решение се очаква да бъде готово до края на тази година

Новите шест банки се присъединяват в проекта, в която вече участват Deutsche Bank, Banco Santander, BNY Mellon и NEX. „Нещата няма да се случат гръмко и изведнъж, а ще станат чрез серия от разработки напред във времето“, коментира  Кайдър Джефри.

По думите му, от края на следващата година „монетата за сетълмент“ ще започне да се използва за осъществяване на разплащания между банките в различни валути. Така например, ако една банка дължи 100 млн. долара на конкурентна банка и иска да ги покрие с 50 млн. паунда заем, идващ от друга посока, двете банки ще могат да се разплатят почти моментално, използвайки новата виртуална валута.

Преди търговията с ценни книжа да може да се прехвърли на блокчейн платформата обаче, ще е необходимо самите ценни книжа да се адаптират към новата технология, тъй като ако това не стане, ще се изгуби търсената бързина и ефективност.

Проектът за „монета за сетълмент“ не е първият подобен, който обединява големи банкови институции. Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale и Unicredit работят върху друг проект, базиран на блокчейн, където целта е сходна – подобряване скоростта и ефективността на разплащанията между малки и средни предприятия.

Всичко това обаче повдига и големи въпроси за бъдещето на финансовия сектор като цяло. Под въпрос е дали и колко централни банки ще се съгласят да оперират с виртуални пари, които да обменят с частните банки. Има въпроси и относно сигурността на разплащанията.

Като цяло обаче блокчейн технологията е сочена за иновативната система, която ще бъде крайъгълен камък за все по-навлизащата автоматизация. Фактът, че зад нея застават едни от най-големите финансови институции в света, е ярък сигнал, че технологията вече има своето място в реалния бизнес.

Едно е сигурно – появата на блокчейн може да се сравни с ефекта от появата на феномена интернет.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg