Защо SOFIX може да е близо до дъното си?

1424
Защо SOFIX може да е близо до дъното си?

Родните индекси продължават да се държат неадекватно и да регистрират понижения на фона на най-добрия старт за световните борси от над 20 години и изключителното представяне на индексите на развиващите се пазари.

Последните привличат все повече погледите на инвеститори и анализатори с изпреварващия си темп на представяне спрямо развитите пазари. Показателят, следящ представянето им, MSCI Index е добавил 14% от началото на годината, което е два пъти повече от представянето на щатския S&P 500.

В същото време прогнозите на специалистите са за продължаващо по-добро представяне на индексите на развиващите се страни в сравнение с тези на развитите.

На този фон SOFIX е загубил от стойността си малко над 4% от началото на годината.

Добрата новина за инвеститорите е, че въпреки понижението си, индексът на сините чипове все още се търгува над 50-дневната си пълзяща средна величина от три дни насам, макар и да се приближава много до нея.

За сравнение, от последния път, когато SOFIX е преминал трайно над посочената линия на 22 декември 2010 година, до слизането отново под нея, индексът регистрира повишение от 19.8%.

Дори и да я пресече в посока надолу, той ще е достатъчно близо, за да може отново да я превиши и трайно да се настани над нея, за което ще е нужно повишение само от няколко процента.

Друг позитивен фактор е, че индексът е близо до нивото от 300 пункта, което не бе преодоляно при понижението му през декември.

В същото време SOFIX не е бил под това ниво от март 2009 година, когато бе и дъното му, и няма причина да се понижава под него, предвид на значителното подобрение на ситуацията в международен план от вихъра на дълговата криза през посочената година.

Всичко това в съчетание с подобряващата се ситуация в Европа и потенциала за догонващо представяне спрямо останалите индекси на развиващите се пазари, може да означава, че сме много близо до дъното и началото на нов възходящ тренд.

Едни добри последващи консолидирани отчети до голяма степен могат да затвърдят тези очаквания и да поставят началото, ако не на нов възходящ тренд, то поне на една значителна възходяща корекция.


Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kathryn
# 0
16:03 | 26 March 2012
Wowza, problem solved like it never hpapened.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg