Рекорден брой компании с оценка за над 100 млн. лв.

3702
Рекорден брой компании с оценка за над 100 млн. лв.

© Pixabay.com

Рекорден брой компании на БФБ-София днес са с оценка за над 100 млн. лв. Техният брой вече е 29, като това не се е случвало на родния капиталов пазар от близо 9 години насам.

За последно този факт бе констатиран през есента на 2008 г., а последната компания, чиято оценка надхвърли 1 млрд. лв. у нас, бе отписаната от регистъра на публичните дружества Българска телекомуникационна компания.

Спорът между Софарма и Първа инвестицонна банка за най-скъпа компания на Българска фондова борса продължава и в последните дни. Днес двете дружества са оценени на малко над 630 млн. лв., съответно 630.854 млн. лв. за фармацевтичната компания и 630.3 млн. лв. за настоящата трета по големина банка у нас.

С по над 400 млн. лв. пазарна капитализация са други четири публични компании. Чайкафарма Висококачествените лекарства АД и ЧЕЗ Разпределение България имат оценки от респективно 485 млн. лв. и 460 млн. лв., докато Монбат и Химимпорт са с 448.5 млн. лв. и 426.8 млн. лв.

Съвкупната оценка на шестте най-големи компании на БФБ-София днес е малко над 3 млрд. лв., докато на тези в топ 10 надхвърля 4.3 млрд. лв., спрямо 9.4 млрд. лв. за всички дружества, листвани на Регулиран пазар.

В топ 10 по пазарна капитализация днес попадат още М+С Хидравлик, Алкомет, Булгартабак Холдинг и Софарма трейдинг.

Именно част от посочените по-горе компании са и едни от най-големите дивидентни платци на БФБ-София през тази година, когато се разпределя част от печалбата от 2016 г. 

22 компании разпределиха по над 1 млн. лв. дивидентСедем компании разпределят 70% от дивидента тази година

Оценки за над 200 млн. лв. на родния пазар имат още три дружества - Албена, Спиди и Еврохолд България.

Последната пък към момента е най-поскъпналата ликвидна компания на борсата ни за 2017 г. Ръстът по позицията към днешна дата вече е над 97%, като по този показател тя изпреварва Първа инвестиционна банка и Доверие Обединен Холдинг, добавили 71 и 67% към стойността си. 

Най-скъпите компании на БФБ-София. Подреждането е на база пазарната капитализация на публичните дружества. Данните са в лева. 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg