Росатом си стисна ръцете с Framatome и GE за АЕЦ Белене

531
Росатом си стисна ръцете с Framatome и GE за АЕЦ Белене

© Pixabay

Руската държавна корпорация "Росатом" се споразумя за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" в България.

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на "Росатом", Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на втората атомна централа у нас, съобщава БНТ.


В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта, въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за централата.

"Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене", коментира Кирил Комаров.

"Обединяването на усилията на тези 3 световни лидера в областта на ядрената енергетика е наистина много ясен знак, че процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана. Това, че стигнахме дотук, показва няколко неща, че тези 3 световни лидера в областта на ядрената енергетика обединиха своите усилия показва, че те вярват в този проект и възможността за реализация на проекта.

Те вярват в България, вярват в българското правителство, вярват в българския парламент и тук основна роля, за да се стигне до това, обединени има и българския премиер", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Припомняме ви, че "Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg