SAP увеличава прогнозата си за оперативната печалба през 2019 г.

305
SAP увеличава прогнозата си за оперативната печалба през 2019 г.

© Pixabay

През първото тримесечие новите абонаменти за облачни услуги на SAP са се увеличили с 32% (26% в постоянна валута). Приходите от облачните услуги бележат ръст от 45% на годишна база, до 1.56 млрд. евро (МСФО), 48% (извън МСФО) и 41% (извън МСФО, в постоянна валута), съобщават от компанията.

Приходите от софтуерни лицензи бележат ръст от 4% на годишна база, до 650 млн. евро (МСФО), 4% (извън МСФО) и 1% (извън МСФО, в постоянна валута).

Регистрираните нови поръчки за облачни и софтуерни услуги са с ръст от 17% (13% в постоянна валута) на годишна база през първото тримесечие. Приходите от облачни и софтуерни услуги бележат ръст от 16%, до 5.04 млрд. евро (МСФО), 16% (извън МСФО) и с 12% (извън МСФО, в постоянна валута) на годишна база.

Общите приходи са нараснали с 16% на годишна база, до 6.09 млрд. евро (МСФО), 16% ( извън МСФО) и 12% (извън МСФО, в постоянна валута).

Бързо разрастващият се бизнес с облачни услуги на SAP, заедно със солидния ръст на приходите от поддръжка, продължават да определят дяла на по-предвидимите приходи, които нарастват с един процентен пункт спрямо предходната година до 72% през първото тримесечие.

Както беше посочено по-горе, оперативната печалба (МСФО) през първото тримесечие е повлияна от потвърждаването на очакваната стойност на преструктурирането на SAP за 2019 г. (886 млн. евро), както и от по-високите разходи, свързани с придобивания и компенсацията на база акции, основно поради придобиването на Qualtrics.

Това е довело до оперативна загуба по МСФО от -136 млн. евро (Q1 2018: печалба от оперативна дейност в размер на 1.025 млн. евро). За разлика от това, печалбата извън МСФО бележи ръст от 19%, до 1 467 млн. евро (с 13% в постоянна валута).

Печалбата на акция е -0.10 евро (МСФО) (Q1 2018: 0.59 евро) и с ръст от 24% до 0.90 евро (извън МСФО).

Оперативните парични потоци за първите три месеца са 2.80 милиарда евро, което е с 9% повече, в сравнение с предходната година. Свободният паричен поток е нараснал с 10% на годишна база и достигна 2.37 млрд. евро.

В края на първото тримесечие нетната ликвидност е -6.19 млрд. евро.

"Резултатите на SAP са още едно доказателство, че сме рядкост в индустрията за разработка на бизнес софтуер. Ние имаме силен основен бизнес, най-бързо развиващите се облачни услуги в областта на корпоративния софтуер и внушителен ръст на оперативната печалба извън МСФО. Стремим се да развиваме възможно най-добре SAP, за да можем да увеличим значително маржа в предстоящите тримесечия", заявява Бил МакДърмът, главен изпълнителен директор на компанията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...