SAP увеличава прогнозата си за оперативната печалба през 2019 г.

373
SAP увеличава прогнозата си за оперативната печалба през 2019 г.

© Pixabay

През първото тримесечие новите абонаменти за облачни услуги на SAP са се увеличили с 32% (26% в постоянна валута). Приходите от облачните услуги бележат ръст от 45% на годишна база, до 1.56 млрд. евро (МСФО), 48% (извън МСФО) и 41% (извън МСФО, в постоянна валута), съобщават от компанията.

Приходите от софтуерни лицензи бележат ръст от 4% на годишна база, до 650 млн. евро (МСФО), 4% (извън МСФО) и 1% (извън МСФО, в постоянна валута).

Регистрираните нови поръчки за облачни и софтуерни услуги са с ръст от 17% (13% в постоянна валута) на годишна база през първото тримесечие. Приходите от облачни и софтуерни услуги бележат ръст от 16%, до 5.04 млрд. евро (МСФО), 16% (извън МСФО) и с 12% (извън МСФО, в постоянна валута) на годишна база.


Общите приходи са нараснали с 16% на годишна база, до 6.09 млрд. евро (МСФО), 16% ( извън МСФО) и 12% (извън МСФО, в постоянна валута).

Бързо разрастващият се бизнес с облачни услуги на SAP, заедно със солидния ръст на приходите от поддръжка, продължават да определят дяла на по-предвидимите приходи, които нарастват с един процентен пункт спрямо предходната година до 72% през първото тримесечие.

Както беше посочено по-горе, оперативната печалба (МСФО) през първото тримесечие е повлияна от потвърждаването на очакваната стойност на преструктурирането на SAP за 2019 г. (886 млн. евро), както и от по-високите разходи, свързани с придобивания и компенсацията на база акции, основно поради придобиването на Qualtrics.

Това е довело до оперативна загуба по МСФО от -136 млн. евро (Q1 2018: печалба от оперативна дейност в размер на 1.025 млн. евро). За разлика от това, печалбата извън МСФО бележи ръст от 19%, до 1 467 млн. евро (с 13% в постоянна валута).

Печалбата на акция е -0.10 евро (МСФО) (Q1 2018: 0.59 евро) и с ръст от 24% до 0.90 евро (извън МСФО).

Оперативните парични потоци за първите три месеца са 2.80 милиарда евро, което е с 9% повече, в сравнение с предходната година. Свободният паричен поток е нараснал с 10% на годишна база и достигна 2.37 млрд. евро.

В края на първото тримесечие нетната ликвидност е -6.19 млрд. евро.

"Резултатите на SAP са още едно доказателство, че сме рядкост в индустрията за разработка на бизнес софтуер. Ние имаме силен основен бизнес, най-бързо развиващите се облачни услуги в областта на корпоративния софтуер и внушителен ръст на оперативната печалба извън МСФО. Стремим се да развиваме възможно най-добре SAP, за да можем да увеличим значително маржа в предстоящите тримесечия", заявява Бил МакДърмът, главен изпълнителен директор на компанията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg