Спад на приходите при 26% от нефинансовите предприятия през юли

391
Спад на приходите при 26% от нефинансовите предприятия през юли

© Pixabay.com

През юли 2021 г. 26.0% от нефинансовите предприятия посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с юни 2021 г., при 55.7% няма промяна, а 18.0% са регистрирали увеличение.

Това показват данните от ежемесечно кратко бизнес изследване на Националния статистически институт (НСИ) сред нефинансовите предприятия с цел осигуряване и предоставяне на информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху различните сектори на икономиката в страната.

Разпределението по икономически дейности показва, че през юли 2021 г. 30.0% от предприятията в дейност „Индустрия“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в дейност „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ - с 27.3%, и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 24.7%.


По отношение на наетия персонал 19.6% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „дистанционна форма на работа“ - 7.9%, и „освобождаване/съкращаване“ - 6.5%. През юли 2021 г. 7.4% от нефинансовите предприятия са пристъпили и към наемане на нов персонал.

За следващия месец 95.8% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 1.6% - ще преустановят временно дейността си, а 1.5% - ще прекратят дейността си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg