Стартира търговия с ETF-ите за Полша, Чехия, Румъния и Гърция

573
Стартира търговия с ETF-ите за Полша, Чехия, Румъния и Гърция

Българските инвеститори вече имат лесен, евтин и удобен начин да инвестират в акции от Полша, Чехия, Румъния и Гърция.

Днес, 17 януари 2018 г., стартира търговията на Българска фондова борса – София с дялове на 4 индексни борсово търгувани фонда (ETF), пасивно следващи движението на основни индекси на акции от тези страни.

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт.

Те дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за които до момента почти няма аналогични продукти, лицензирани по UCITS директивата.

„Борсово търгуваните фондове на Експат не са просто корпоративен проект. Това е проект, който може да развие София като регионален център на ETF индустрията и да изведе българския капиталов пазар на международната сцена“, каза Лъчезар Димов, главен директор инвестиции в Експат Асет Мениджмънт при откриването на борсовата сесия днес.

Той благодари на регулатора и на БФБ – София за сериозната работа около тези фондове през последните месеци.

Предстои регистрация на БФБ – София и на новите 6 фонда на Експат, които пасивно ще следват движението на основните индекси за акции от Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония. Това обяви Никола Веселинов, оперативен директор в Експат Асет Мениджмънт.

Следваща стъпка ще бъде регистрацията на всички ETF инструменти на Експат на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Припомняме, че фондът на Експат, следващ българския индекс SOFIX - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, вече се търгува на немската борса.

Крослистингът ще създаде липсващата връзка между Българска фондова борса – София и глобалните пазари и международните инвеститори. 

Борсово търгуваните фондове на Експат имат следните основни характеристики: 

  • Съответстващи на UCITS директивата
  • Пасивно следващи индекси на акции

  • От отворен тип, осигуряващи ежедневна ликвидност

  • Използващи метода на директно физическо репликиране

  • Не разпределят дивидент (дивидентът се реинвестира)

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg