Вчера ви представихме първата част от анализа на Експат за възможностите за инвестиции през настоящата година. Него можете да прочетете тук.

Днес ще продължим с очакванията на управляващото дружество за суровините, развиващите се пазари, както и пазарите на акции и облигации.

Развиващите се страни и суровините през 2018 г.

Екипът на Експат очаква 2018 г. да бъде добра година за пазарите на суровините, водени от петрола, коментира Лъчезар Димов. За момента енергийният пазар продължава своето ребалансиране и по-високите цени на петрола (вече около 60 долара за суровия петрол от сорта WTI) не доведоха до ръст в петролните запаси в САЩ.

От Експат смятат, че ОПЕК ще успее да доведе пазара до равновесие и по-скоро виждат риск предлагането да изостане от търсенето и възможност цените на петрола да достигнат отново 80 долара. Това, наред с относително по-ниския долар и успокояване на политическия риск в определени региони, би трябвало да е благоприятно за инвеститорите в развиващи се пазари в глобален мащаб.

Редица валути, като мексиканското песо, бразилския реал, руската рубла и др., ще се повлияят положително от допълнителен ръст на цените на петрола, което да накара и техните пазари на акции да нараснат, благодарение на положителните капиталови потоци.

От азиатските пазари Експат очакват китайските и индийските пазари на акции да останат водещи, където финансовият и технологичният сектор и секторът на потребителски стоки да се представят по-добре от останалите.

Страните от Централна и Източна Европа би трябвало да се облагодетелстват от възстановяването на европейската икономика. Полша, Чехия и Румъния отчетоха сериозен икономически ръст през 2017 г. и очакваме капиталовите потоци да се запазят и през 2018 г.

"Турция остава атрактивен пазар, въпреки политическия риск, и бихме инвестирали в турски компании на спадове на пазарите“, каза още главният директор Инвестиции в Експат. Тези прогнози ще движат и стратегията на договорния фонд Експат Имърджинг Маркетс Стокс, който дава експозиция към пазарите на акции от развиващите се страни.

Как да се позиционираме през 2018 г.?

За 2018 г. от Експат остават положително настроени към акциите спрямо облигациите. Портфолио мениджърът харесва акциите в Япония, предвид очакванията за ръст на инфлацията в световен мащаб, като към днешна дата оценява Япония като страната с може би най-ниския политически риск и благоприятни икономически условия за развитие на технологичния сектор и ръст в потреблението на населението.

„Оставаме неутрални към Европа с положителен превес към Континентална Европа и по-точно страни като Холандия, Франция и Германия. Бихме увеличили експозицията към швейцарски акции, но съпроводено с хеджираща позиция на швейцарския франк спрямо еврото.

Смятаме, че американският пазар, въпреки високите нива, на които се търгуват компаниите, ще остане предпочитан от инвеститорите“, коментира Лъчезар Димов по отношение на инвестициите в договорния фонд Експат Глоубъл Екуитис.

Секторната алокация ще окаже голямо влияние на представянето на портфейлите през следващата година, смята експертът. „Продължаваме да харесваме финансовия сектор, здравеопазването (в частност биотехнологичните компании) и енергийния сектор, като включваме и секторите потребителски стоки и потребителски стоки от първа необходимост към портфейлната алокация за 2018 г.

Смятаме, че данъчните реформи в САЩ биха се отразили именно в ръст на потреблението и сме склонни да засилим теглото на тези сектори. Технологичният сектор бихме купували на спадове на пазарите. Възможността големите мултинационални технологични компании да „върнат“ капитал в САЩ не е за пренебрегване.

Макар и да не смятаме, че те ще отидат изцяло за създаване на нови работни места, инвестиране в нови машини и заводи, потенциален ръст на дивидентите и изкупуване на акциите от самите компании (на което сме свидетели през последните години) също ще има положителен ефект върху цените на акциите им.“

Екипът на Експат споделя, че биха засили компонента на развиващите се пазари през 2018 г. предвид очакванията за относително нисък долар, ръст в цените на суровините, стабилна китайска икономика и продължаващ ръст на печалбите на корпоративния сектор.

„Харесваме азиатските пазари, както и тези страни, обвързани с цените на петрола и суровините. Източноевропейските пазари на акции остават атрактивни и с добър потенциал, благодарение на икономическото възстановяване в Европа.“

При облигациите от Експат смятат, че е добре намаляване на цялостната дюрация на портфейлите. „Предвид годишните разходи за хеджиране, не бихме хеджирали изцяло облигациите, деноминирани в щатски долари. Очакваме до края на първата половина на годината тези разходи да намалеят значително и тогава бихме хеджирали портфейла от облигации от по-нататъшни флуктуации, породени от движението на долара спрямо еврото.

Харесваме облигациите, индексирани към инфлацията, и държавните и корпоративните облигации от развиващите се страни. Бихме увеличили експозицията към облигации от развиващите се страни, деноминирани в местна валута, спрямо тези, деноминирани в долар и евро.

Също така бихме намалили кредитния риск към Европа, тъй като спредовете на корпоративните облигации не дават достатъчно висока премия за поетия риск при текущите нива на доходностите, на които се търгуват. Намаляваме експозицията и дюрацията към облигации с инвестиционен и подинвестиционен кредитен рейтинг от развитите страни и се подготвяме за т.нар. „рефлация“ на световната икономика.“

Това заяви Лъчезар Димов по отношение на стратегията на договорния фонд Експат Бондс, инвестиращ в глобални държавни и корпоративни облигации.