Това е най-печелившата компания в света за 2018 г.

1344
Това е най-печелившата компания в света за 2018 г.

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света през 2018 г., изпреварвайки с лекота щатски гиганти, като Apple Inc. и Exxon Mobil Corp., според извадка от отчетите на компанията, публикувана от рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Въпреки това, влиянието на Саудитското кралство над държавния петролен производител - посредством облагането с високи данъци, оказва влияние върху рентабилността на компанията, като генерираните средства на барел произведен петрол са малко под нивото на големи петролни компании, като Royal Dutch Shell Plc.

Това също така пречи на Aramco да получи много по-висок кредитен рейтинг.

През миналата година Aramco е генерирала печалба преди лихви, данъци и обезценки в размер на 224 млрд. долара, обявиха днес от Fitch, присъждайки на компанията кредитен рейтинг A+, който е петият най-висок преди дебюта й на международния пазар на облигации.


Печалбата е значително по-висока от 82-те млрд. долара положителен резултат на Apple или 40-те млрд. долара на Exxon Mobil.

Кредитният рейтинг, който е първи за Aramco, разкрива част от отчетите на компанията, които се пазеха в тайна от национализацията й в края на 70-те години насам.

Информацията ще помогне на инвеститорите да оценят евентуалната стойност на едно много рядко събитие за финансовите пазари – предложеното от компанията първично публично предлагане на акции (IPO), което първоначално трябваше да се осъществи през 2018 г., но миналата година бе отложено за 2021 г.

Компанията се подготвя да пласира облигации, за да плати за придобиването на мажоритарен дял в местната компания Sabic на стойност около 69 млрд. долара.

Емисията е „план Б“ за набирането на средства, след като IPO-то бе отложено. Всъщност престолонаследникът принц Мохамед бин Салман използва счетоводния баланс на компанията, за да финансира своите амбиции.

Тежко бреме

Зависимостта на компанията от финансирането на социални и военни разходи, както и луксозния начин на живот на стотици принцове, поставя паричните й потоци под огромен натиск. Общо 50% от печалбата на Aramco отиват за данъци, а немалка част от приходите й също се отчисляват.

Рейтънгът A+ отразява „силните връзки“ между компанията и кралството, и влиянието, което държавата има над Aramco чрез регулирането на нивото на производство, данъчно облагане и дивиденти, според Fitch.

Aramco обявява парични потоци от оперативна дейност - показател, който се следи отблизо от инвеститорите, в размер на 26 долара на барел за миналата година, според Fitch. Това е под нивото на някои големи петролни компании, като Shell и Total SA, при които е 38 и 31 долара на барел, респективно.

Използвайки предоставените от Fitch данни за общото производството на петрол и природен газ на компанията и паричните потоци на барел, от Bloomberg са изчислили, че Aramco е отчела общи парични потоци от оперативна дейност в размер на около 130 млрд. долара за миналата година.

Въпреки че това е значително повече, в сравнение с другите големи петролни компании, разликата не е толкова голяма като Ebitda. Shell, например, отчита парични потоци в размер на 53 млрд. долара, а Exxon - 36 млрд. долара.

Саудитска Арабия: Петролът ще свърши последно при насДокладът на BP за 2018 г. постави Саудитска Арабия на второ място сред страните с най-големите резерви в света, като начело е Венецуела с нейните 303.2 млрд. барела

Рейтингът на Fitch от A+ за Aramco е с едно ниво под AA-, което е присъдено на Shell и Total. Exxon Mobil има върховия Aaa рейтинг от Moody’s Investors Service, както и втория най-висок от AA+ от S&P Global Ratings.

Саудитският петролен гигант е възложил на банки да организират роудшоу за емисия облигации, деноминирани в долари, с падеж между 3 и 30 години, според източници, близки до компанията. От Fitch обявиха, че Aramco планира да плати за 70-процентния дял в Sabic “на вноски в периода 2019-2021.”

Компанията ще проведе срещи с инвеститори в идните дни в редица градове, като Лондон, Ню Йорк, Бостън, Сингапур, Хонконг, Токио, Лос Анджелис и Чикаго.

Облигациите, кредитният рейтинг и публикуването на отчетите на Aramco са част от амбициите на принц Мохамед, който иска да осъществи IPO като стъпка към подготвянето на страната за ерата след петрола.

Желанието му да осигури пазарна оценка от 2 трлн. долара на компанията обаче срещна съпротива от страна на инвеститорите в световен мащаб, което предизвика забавяне на IPO-то.

Ако постигне целта си, компанията ще набере рекордните 100 млрд. долара от продажбата на 5-процентен дял. Рекордът засега се държи от Alibaba Group Holding Ltd, която през 2014 г. набра 25 млрд. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
14:04 | 1 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg