Цветан Алексиев: Сирма Груп е интересна за чуждите инвеститори

5228
Цветан Алексиев: Сирма Груп е интересна за чуждите инвеститори

Целта на Сирма Груп Холдинг е да набере 20 млн. евро от увеличението на капитала, които да използва за повишаване на конкурентоспособността на своите продукти, за подобряване на маркетинговата си ефективност, както и за придобивания на други компании.

Това заяви изпълнителният директор на компанията Цветан Алексиев в интервю за Profit.bg. 
 
Инвестициите 
 
Общият размер на инвестициите, които компанията предвижда за следващите пет години, достига близо 32 млн. евро за развойна дейност и над 40 млн. евро за маркетинг и продажби, посочи още той. 
 
"Оказа се, че има голям интерес към нашето увеличение на капитала, включително и от чуждестранни инвеститори от целия свят. Използвахме лятото за подготовка за увеличението на капитала и направихме много срещи и представяния, на които дойдоха доста потенциални инвеститори. Имам всички основания да се надявам, че ще направим едно успешно SPO", заяви Алексиев. 
 
По отношение на финансовите резултати на Сирма Груп, той заяви, че ако компанията разчита на органичния си ресурс, може да постигне растеж от около 20% годишно.

Заложената в стратегията цел обаче е да се генерират приходи от 100 млн. евро до 2022 г., което означава, че ръстът трябва да е по-висок и точно по тази причина се прави и увеличението на капитала. 
 
Пазарната оценка
 
Цветан Алексиев каза още, че листването на чуждестранна фондова борса остава ключов елемент от стратегията на компанията. 
 
"Постигането на заложената цел за приходите, тези прословути 100 милиона евро, е важна, защото ще ни позволи да бъдем разглеждани като средна IT компания в световен мащаб и съответно да направим листване на по-голяма борса. Целта ни е да потърсим по-голяма ликвидност и по-адекватна оценка на компанията си. Това трябва да стане най-късно през 2022 г., но може да се случи и по-рано", заяви изпълнителният директор на Сирма Груп.  
 
Той сподели, че към момента компанията обмисля възможността да се листне на OTC (Over the Counter) сегмента на нюйоркската фондова борса, но все още няма окончателно решение за това.

Според него, оценките на американските капиталови пазари, и особено на NASDAQ, вече са твърде високи и излизат извън реалността, но в Европа, където инвеститорите са доста по-консервативни, оценка от 10 пъти EBITDA (печалба преди лихви, данъци, амортизации и обезценки) е напълно нормална за една високотехнологична компания. 
 
Придобиванията 
 
По повод потенциалните цели за придобиване, Цветан Алексиев заяви, че Сирма Груп се интересува от компании, които работят в стратегически важните сектори за ходлинга.
 
"Обикновено това, за което се оглеждаме, е да купим не само хора, макар че такива в момента са нужни на всички IT компании, а и пазарно присъствие. Във фокуса ни могат да попаднат и компании, които не са чисто софтуерни, но могат да бъдат използвани като маркетинг канал за даден пазар", обясни той. 
 
Кадрите
 
По темата за дефицита на квалифицирани кадри в България, Алексиев каза, че за разлика от много други компании в сектора, Сирма Груп има собствени продукти и разработки, които са интересни за младите специалисти. 
 
"В момента много българските софтуерни компании са по-скоро HR агенции - вземат "куцо, кьораво и сакато" от пазара и се опитват да го продадат на по-големите компании от Германия, Швейцария и т.н. Не мисля, че за младите хора това е нещо вълнуващо - отиваш на работа в някаква компания и не знаеш къде ще попаднеш впоследствие. Може да е на добро място, но може и да в компания, която нито има добра атмосфера, нито какво да научиш", казва той. 
 
Вижте цялото интервю с изпълнителния директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев във видеоматериала:    

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...