Загубите на шведския стартъп Klarna нараснаха четворно

897
Загубите на шведския стартъп Klarna нараснаха четворно

© Klarna

Загубите на шведския финтек стартъп Klarna нарастват значително през първите девет месеца на 2021 г., след като разходите на компанията са се увеличили рязко вследствие на засилващото се търсене на услугата „купи сега, плати по-късно“.

Базираната в Стокхолм компания обяви 3.1 млрд. шведски крони (337 млн. долара) загуба преди данъци за периода януари – септември, което представлява четирикратно увеличение в сравнение с негативния резултат от 800 млн. крони, отчетен за същия периода година по-рано.

Klarna, която за последно бе оценявана на 46 млрд. долара, обява нетна оперативна печалба в размер на 9.8 млрд. крони (1.06 млрд. долара), или с 40% повече от миналата година.


По-голяма част от загубите се дължи на общи административни разходи, които възлизат на 9.5 млрд. крони (1.03 млрд. долара), в сравнение с 5.9 млрд. крони (643.8 млн. долара) преди година.

Кредитните загуби също нарастват значително и достигат 2.9 млрд. крони (316 млн. долара) от началото на годината, в сравнение с 1.6 млрд. крони (174.3 млн. долара) за същия период миналата година.

Говорител на Klarna е заявил пред CNBC, че компанията е навлязла на девет нови пазара от началото на 2020 г. и сега има над 90 милиона клиенти в световен мащаб.

Klarna е един от най-големите играчи на бързо разрастващия се пазар на услугата „купи сега, плато по-късно“. Тя позволява на потребителите да разделят цената на покупката си на равни месечни вноски, често без оскъпяване.

Klarna и нейни конкуренти, като Afterpay и Affirm, генерират по-голяма част от приходите си от таксите, които начисляват на търговците за обработването на трансакциите. Някои от тях печелят пари такси за просрочени плащания, както и от лихви върху отпуснати заеми за по-дългосрочно изплащане на стоки.

С набирането на популярност на този тип услуга големите играчи също се включват на пазара, като PayPal пусна собствен продукт, Amazon и Apple си партнират с Affirm, а Square придоби Afterpay в сделка на стойност 29 млрд. долара.

В последно време Klarna разширява агресивно дейността си в САЩ и Великобритания. Компанията е контролирала приблизително 18% от пазара в САЩ към 17 ноември, според данни на YipitData, с което изостава зад Affirm и Afterpay, които са респективно с 36% и 21% дял от пазара на услуги „купи сега, плати по-късно“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Добри
# 0
12:11 | 29 November 2021
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg