Западните компании искат Китай да спре с локдауните

852
Западните компании искат Китай да спре с локдауните

© Pixabay

Няколко организации, представляващи западния бизнес в Китай, призовават Пекин да смекчи подхода си за ограничение на пандемията от COVID-19, съобщава CNN.

Те са на мнение, че строгите локдауни вредят на печалбите и инвестициите и принуждават все повече компании да обмислят изместване на своите операции от втората по големина икономика в света.

Над 50% от американските фирми или са забавили, или са намалили инвестициите в Китай в резултат на избухването на най-новите огнища на COVID-19, според проучване на Американската търговска камара. В него са участвали 121 компании.

Документът подробно описва въздействието на локдауните в Шанхай върху американските фирми. Градът е финансов център на Поднебесната империя и е под блокада от края на март.


Общо 58% от анкетираните са намалили прогнозите за приходите в Китай за 2022 г. спрямо 54% преди месец. Близо половината са на мнение, че все повече чуждестранни работници отказват да се преместят в Китай заради политиката на т. нар. "нулев COVID-19".

„Разбираме, че Китай е избрал да даде приоритет на здравето и безопасността преди всичко, но настоящите мерки подтискат бизнес доверието на САЩ в Китай. Нашите компании-членки призовават правителството да постигне по-оптимален баланс между предотвратяването на пандемиите, икономическото развитие и отварянето на страната“, казва председателят на Американската търговска камара в Китай Колм Рафърти.

Европейските корпорации също са разтревожени от случващото се. Около 23% от европейските предприятия обмислят прехвърляне на инвестиции извън Китай, което най-високият дял за последното десетилетие. Това показват данните от проучване на Търговската камара на ЕС в Поднебесната империя.

Кога глобалната логистика ще се върне към нормален режим на работа? В Шанхай беше наложен локдаун през март заради нарастването на случаите на COVID-19. Градът е дом на най-натовареното контейнерно пристанище в света

"Китай трябва да промени стратегията. Имахме две добри години. Но сега е време да действаме различно. Нулевият COVID-19 вероятно не е правилният инструмент сега", смята президентът на търговската камара на Европейския съюз в Китай Йорг Вутке.

По думите му, повечето европейски бизнеси са били положително настроени през януари, тъй като строгият подход на Китай към COVID-19 се е оказал успешен в овладяването на разпространението на вируса по това време, като в същото време поддържаше ръста на икономиката.

Но силно заразният вариант на Omicron постави политиката на Пекин за нулев COVID под голямо изпитание, а масивните локдауни доведоха до спиране на икономическата активност в големите градове. Към момента най-малко 31 града са напълно или частично блокирани.

През април секторът на услугите в Китай се сви с втория най-рязък темп в историята, тъй като локдауните удариха тежко малкия бизнес. Производственият сектор също се сви рязко, предизвиквайки срив в икономическата активност.

"Нашият бизнес търпи сериозни щети“, казва още Вутке, добавяйки, че компаниите спират инвестициите заради случващото се в Китай.

Проучването на европейската търговска камара в Китай показва, че 78% от общо 372 компании смятат, че Китай е по-малко привлекателна инвестиционна дестинация поради по-строгите си ограничения за COVID-19.

„Това, което наистина вреди на икономиката, е липсата на прозрачност. Никой не знае кога тази ситуация ще се промени. Китайските служители са болезнено наясно с икономическата болка, причинена от политиката по отношение на COVID-19. Но по същество им е трудно да променят подхода“, смята Вутке.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg