Добивът на биткойни изразходва повече електроенергия от цяла Аржентина

4221
Добивът на биткойни изразходва повече електроенергия от цяла Аржентина

© Pixabay.com

Биткойнът изразходва повече електричество за година отколкото цяла Аржентина, показва анализ на Кеймбриджкия университет.

"Копаенето" на криптовалутата е енергоемко и включва сериозни компютърни изчисления за удостоверяване на трансакциите.

Учените от Кеймбридж твърдят, че тази дейност потребява около 121.36 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно и е малко вероятно да намалее, освен ако стойността на криптовалутата не падне.


Някои пък разкритикуваха решението на производителя на електромобили Tesla да инвестира сериозно в биткойн, като твърдят, че това подкопава имиджа й на природосъобразна компания.

Най-популярната криптовалута поскъпна до рекордните 48 000 долара тази седмица след изявлението на Tesla, че е купила биткойни за около 1.5 млрд. долара и планира да приема криптовалутата като платежно средство в бъдеще.

Нарастващата цена обаче осигурява на „копачите“ на биткойн още повече стимули да пускат нови и нови машини.

С увеличението на цената нараства и енергийната консумация, според Мишел Раух от Центъра за Алтернативни финанси в Кеймбридж, който участва в създаването на онлайн инструмента, който генерира тези оценки.

“Биткойнът, като цяло, потребява много електроенергия. Това е нещо, което няма да се помени в бъдеще, осен ако цената му не падне значително", казва той.

Според онлайн инструмента добивът на биткойни изразходва повече електроенергия годишно от Аржентина (121 TWh), Нидерландия (108.8 TWh), ОАЕ (113.20 TWh) и постепенно настига Норвегия (122.20 TWh).

Елекроенергията, която потребява биткойнът, би могла да подгрява всички чайници, използвани във Великобритания за период от 27 години, пише BBC.

Конфискуваха биткойни за $60 млн. от мъж, който отказва да даде паролатаПоредното изгубено богатство под формата на биткойни

Според същия инструмент количеството електроенергия, което потребяват винаги включени, но неактивни домашни устройства само в САЩ, би могло да захранва цялата биткойн мрежа за година.

За да "копаят" биткойни, компютрите, които често са специализирани, се свързват с мрежата на криптовалутата.

Те имат за задача да удостоверяват трансакциите, които се правят от хора, които изпращат или получават биткойни.

Като награда „копачите“ периодично получават малки количества биткойни в нещо, което се оприличава на лотария.

За да увеличат печалбите си, хората често свързват голям брой „копачи“ към мрежата, като в някои случаи това са дори цели складове, пълни с машини.

Това използва много електричество, защото компютрите, малко или много, работят постоянно.

Инструментът на Кеймбриджкия университет изготвя модели на икономическия живот на „копачите“ на биткойн по света и приема, че всички машини имат различна ефективност.

След това, използвайки средна цена на киловатчас (0.05 щатски долара) и енергийните нужди на биткойн мрежата, е възможно да се изчисли колко електричество се потребява във всеки един момент.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg