Колко данъци плаща криптоиндустрията?

1184
Колко данъци плаща криптоиндустрията?

© Pixabay

Криптовалутите вече се превърнаха в индустрия за милиарди долари, но в същото време все по-актуален става и въпросът за данъците, които плащат (или не плащат) компаниите от сектора.

Акциите на една малка част от тях се търгуват публично и е лесно да се провери какъв е приносът им към бюджета на държавите, в които оперират.

За останалите картината не е чак толкова ясна, но по принцип всички законно регистрирани компании спазват приложимите данъчни закони в съответните си юрисдикции, а това означава, че успоредно с приходите им, растат и техните данъчни задължения, пише електронното издание Crypto News.

Голяма част от представителите на криптоиндустрията са регистрирани в държави, известни като "данъчни убежища". Холдинговата компания на Binance в момента е регистрирана на Каймановите острови - данъчен рай, където корпорациите не плащат преки налози върху доходите, капиталовите печалби и др.

Платформата Bitfinex е регистрирана на Британските Вирджински острови, BitMEX и OKX - на Сейшелите, а Huobi - в Гибралтар.


Наличието на толкова много криптоборси и платформи в данъчните убежища води до извода, че те избягват данъците, които трябваше да платят, ако бяха базирани там, където се намират повечето от техните клиенти. Тази тенденция обаче започва постепенно да се променя, смятат експертите.

„Докато през 2017 г. беше обичайна практика за много от компаниите да се регистрират на Британските Вирджински острови, на Сейшелите или в други данъчни убежища, стартиращите компании в криптосферата в момента все по-често предпочитат да базират офисите си извън офшорките.

Това се дължи главно на рисковете, свързани с репутацията им“, коментира Никлас Шмид от базираната в Австрия адвокатска кантора Wolf Theiss.

Изпълнителният директор на CryptoUK Иън Тейлър също е на мнение, че картината, що се отнася до криптосектора и данъците, се подобрява, особено с оглед на факта, че все по-големи корпорации се включват в сектора.

Според него някои криптофирми все още използват данъчни убежища, но това до голяма степен се дължи по-скоро на несигурността около данъчните разпоредби, а не на желанието им да избегнат плащането на данъци въобще.

Биткойн ентусиаст отоплява басейна си с добив на криптовалутиБиткойн ентусиастът Джонатан Юан има басейн и деца, които обичат плуването, но доскоро те почти не го правели, защото водата винаги била твърде студена

„Правителствата и данъчните служби по света все още обсъждат как да третират криптовалутите. Това означава огромни несъответствия между начина, по който се гледа на тази индустрия и как тя се облага с данъци“, обяснява Тейлър.

В някои отношения данъчните изисквания стават все по-ясни за фирмите, които работят в криптосектора. Но новите фунционалности и активи, като незаменяемите токени (NFT) и децентрализираните финанси (DeFi), усложняват ситуацията и разширяват обхвата за потенциално избягване на данъци.

Всичко това засилва подозрението, че криптосекторът, като цяло, се разминава с плащането на значителни суми към държавните бюджети, дори да не е злонамерено, а само заради объркването и неяснотата.

Да се отговори на въпроса колко данъци плаща секторът в момента е изключително трудно. Въпреки това информацията от малкото фирми, свързани с криптовалутите, които са публично търгувани и публикуват финансови отчети, дава известна индикация за това какво плаща регулираната част от индустрията.

Coinbase, например, обяви нетна печалба от приблизително 7.35 милиарда долара за 2021 г. и ефективна данъчна ставка от 6%. Последният финансов отчет на Bitfarms за третото тримесечие на 2021 г. разкрива, че компанията е платила 10.9 млн. долара данък при нетна печалба от 34.7 млн. долара.

И тъй като все по-голям дял от сектора попада под едни или други регулации, експертите прогнозират, че той ще допринася все повече за финансирането на публичните ресурси и инфраструктурата, от които се възползва, пише още изданието.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg