Все повече американски банки започват да се възползват от популярността на криптовалутите и да предлагат на своите клиенти различни услуги, свързани с дигиталните парични единици.

В същото време, банковият регулатор в Съединените щати отправи предупреждение за нарастващите рискове в сектора, предава Ройтерс.

Bank of New York Mellon обяви още в началото на 2021 г., че ще държи, прехвърля и издава биткойни на своите клиенти, които ползват услуги за управление на активи. Това беше и една от първите големи банки на Уолстрийт, които обявиха включването си на този бързоравиващ се пазар. Реланият старт на услугите се очаква по-късно тази година.

Клиентите ще могат да съхраняват двете най-популярни криптовалути - биткойн и етер, в криптопортфейлите на BNY Mellon, които ще бъдат създадени в партньорство с компанията за крипто инфраструктура Fireblocks.

U.S. Bancorp стартира през октомври с услуга за попечителство на биткойни. Биткойн компанията NYDIG действа като попечител на банката. Услугите са насочени към институционални инвестиционни мениджъри, опериращи с частни средства.

State Street Corp обяви през март, че възнамерява да предлага услуги за съхранение на криптовалута в партньорство с платформата за крипто инфраструктура Copper.co, но плановете ѝ все още подлежат на одобрение от регулаторите.

Междувременно, Deutsche Bank разкри плановете си за разработване на услуга за депозити и търговия с криптовалути за институционални инвеститори.

Още през 2020 г. BNP Paribas завърши разработката на своята съвместна концепция с доставчика на криптопортфейли Curv. Френският трезор иска да предложи на клиентите си сигурен метод за прехвърляне на токенизирани ценни книжа.

Криптовалутите, обезпечени със злато, вече струват над 1 млрд. долараПазарната капитализация на криптовалутите, обезпечени със злато, се увеличава с 60% през 2022 г.

Много от големите банки започнаха да предлагат на клиентите, чиито активи управляват, различни форми на експозиция към криптовалутите през 2021 г. Morgan Stanley, например, позволява достъп до три биткойн фонда на клиентитe, които притежават активи за поне 2 милиона долара, държани в банката.

През юли миналата година JPMorgan Chase & Co позволи на своите финансови съветници да приемат поръчки за покупка и продажба на пет криптовалути от името на клиентите, които ползват услуги за управление на активи.

Wells Fargo & Co също започна да предлага на заможните си клиенти операции с криптовалути през лятото на 2021 г. През август и JP Morgan, и Wells Fargo регистрираха частни биткойн фондове в партньорство с NYDIG, припомня Ройтерс.

Поделението за управление на частни активи на Citigroup създаде отделно "криптозвено", за да улесни инвестициите в криптовалути и незаменяеми токени. Goldman Sachs пък предлага на клиентите си достъп до Ethereum фонд чрез крипто компанията Galaxy Digital.

Как ръстът на лихвите в САЩ влияе на потребителите?Федералният резерв на Съединените щати предприе повишение на основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта, което е първото от три години насам

Освен криптооперациите, които предлагат на своите клиенти, големите банки се завръщат на криптопазара и със собствените си търговски операции. През март 2021 г. Goldman рестартира бюрото си за търговия с криптовалути, след като го затвори през 2019 г. Тя стана и първата голяма американска банка, която извършва извънборсова търговия в партньорство с криптомениджъра Galaxy Digital.

През август миналата година Citigroup обяви, че обмисля да предложи търговия с биткойн фючърси за някои от институционалните си клиенти, но плановете все още чакат одобрение от регулаторите.

Банките инвестират значителни средства и в изследвания и анализи на криптопазара. Bank of America спредлага проучвания на цифрови активи за свите клиенти от октомври миналата година.

Morgan Stanley създаде нов отдел за изледване и анализ на криптовалутите през септември, което, според банката, е признание за нарастващото им значение на глобалните пазари. През ноември Citigroup заяви, че планира тази година да създаде 100 нови работни позиции, фокусирани върху блокчейн и криптовалутите, в своето институционално подразделение.