Две американски технологични компании - Block и Blockstream, се подготвят да пуснат център за копаене на биткойни, изцяло захранван от слънчевите лъчи.

Проектът стартира през юни, а целта на създателите му е направят криптовалутите по-евтини и по-екологични.

Групата за дигитални плащания Block, наричана преди Square, и специалистът по блокчейн Blockstream са инвестирали по 6 милиона долара в пилотния проект, който първоначално трябва да произвежда около 0.1 биткойна на ден, съобщи изпълнителният директор на Blockstream Адам Бек пред АФП.

Експерименталният център ще бъде разположен в Западен Тексас и ще бъде оборудван със слънчеви панели и батерии на Tesla, съобщава БГНЕС.

Центърът за създаване на биткойни може да използва само излишен капацитет от съоръжения, които генерират възобновяема енергия, като по-голямата част от електроенергията отива за обикновеното домашно и бизнес потребление.

Биткойн ентусиаст отоплява басейна си с добив на криптовалутиБиткойн ентусиастът Джонатан Юан има басейн и деца, които обичат плуването, но доскоро те почти не го правели, защото водата винаги била твърде студена

Копането на биткойни изисква серия от сложни компютърни изчисления, изискващи все по-голямо количество електроенергия.

Това не е първият проект за криптовалута, който разчита изцяло на възобновяема енергия.

В Салвадор, където биткойнът вече е официална валута, добивът се извършва в геотермална електроцентрала, която ползва енергията от околните вулкани.

Критикуван за огромното си потребление на електроенергия, секторът на криптовалутите се развива постоянно и в последните години е свидетел на раждането на няколко екоинициативи за добив на валута.

Миналата година десетки компании се обединиха под шапката на Crypto Climate Accord и обещаха да постигнат въглероден неутралитет до 2030 г.