Защо сривът на криптовалутата Luna удари целия пазар?

3656
Защо сривът на криптовалутата Luna удари целия пазар?

© Pixabay

Пазарът на криптовалути не е сред най-спокойните места на света в момента.

Двете най-популярни дигитални валути - биткойнът и етера, са на най-ниските си нива от 2020 г. насам, а алтернативните токени, като Dogecoin и Cardano, се справят още по-зле.

Въпреки че е болезнен за инвеститорите, този спад съвсем не е безпрецедентен. Криптовалутите са известни със своята волатилност, а бурните икономически условия сриват не само тях, но и целия капиталов пазар.

Това, което е безпрецедентно обаче, е сривът на криптовалутата Luna и свързаната с нея стабилна монета (т. нар. stablecoin) TerraUSD, пише електронното издание CNET. Катастрофата им изпрати "ударни вълни" из целия крипто пазар.

Токенът TerraUSD беше обвързан със стойността на щатския долар, но на 9 май обезпечението беше прекъснато и оттогава насам цената му падна до едва 17 цента. След това и втората криптовалута Luna, която е централната част на екосистемата на Terra, се срина в един от най-зашеметяващите крипто сривове в историята.


Цената ѝ падна от 116 долара през април до под един цент миналата седмица. До този момент подобна "имплозия" е била наблюдавана единствено при дребните токени с малка капитализация, но никога в система с размерите на Luna, чиято пазарна капитализация беше над 40 милиарда долара преди по-малко от месец.

Но за да се осмислят причините за тази крипто катастрофата, първо трябва да се разбере понятието за стабилните токени, или т. нар. stablecons. По същество това са криптовалути, чиято стойност е обвързана с конвенционални парични единици.

Най-големите такива са Tether и USDC, като повечето от тези стабилни монети са обвързани с щатския долар. Например, ако имате 1000 USDC токена, те могат по всяко време да бъдат обменени за 1000 щатски долара.

Стабилните токени дават възможност за отпускане на заеми в криптовалута, което ги прави основна технология на децентрализираните финанси, известни като DeFi.

Заплашва ли сривът на криптовалутите финансовата система?Във вторник биткойнът падна за кратко под 30 000 долара за пръв път от 10 месеца

Монетата TerraUSD обаче се различава от Tether и USDC по един ключов показател. Докато Tether и USDC са подкрепени от действителни щатски долари, TerraUSD е децентрализирана, или „алгоритмична“ монета.

Идеята е, че чрез няколко механизма, плюс резерви в биткойни на стойност няколко милиарда долара, обвързването с долара (поне на теория) би трябвало да може да се поддържа, без да се налага да бъде подкрепено с реални щатски долари.

Всеки токен на TerraUSD можеше да бъде обменен срещу Luna на същата стойност, измерена в щатски долари.

Защо обаче се стигна до срива?

Всичко започна в събота, на 7 май, когато токени TerraUSD на стойност над 2 милиарда долара бяха извадени от протокола на мрежата, като стотици милиони от тях бяха незабавно продадени. До този момент все още не е ясно дали това е била паническа реакция на нестабилността на крипто пазара и повишаването на лихвените проценти или злонамерена атака срещу системата на Terra.

Огромната вълна от продажби тласна цената до ниво от 91 цента, а търговците се опитаха да се възползват от т. нар. "арбитраж", разменяйки TerraUSD на цена от 90 цента за Luna на стойност 1 долар. Оказа се обаче, че има ограничение в броя на токените, които могат да бъдат разменени на дневна база, което тласна цените още по-надолу и се стигна до спиралата, довела до срива и на стабилния токен, и на Luna.

Катастрофата обаче не засегна единствено инвеститорите в мрежата на Terra, а целия пазар. Над 15 милиарда долара в криптовалути бяха на практика унищожени и много хора загубиха спестяванията си. Някои инвеститори бяха принудени да продават големи части от крипто портфейлите си, за да възстановят част от щетите, дръпайки целия пазар надолу.

Освен това случаят с Terra повдига въпроси относно останалите стабилни токени. Още през 2021 година главният прокурор на Ню Йорк обвини Tether в лъжа за това колко доларови резерви реално държи.

Експертите се притесняват, че ако става въпрос за целенасочена атака срещу TerraUSD, то същото оръжие ще може да се използва и срещу други криптовалути.

Сривът привлече вниманието на политиците и регулаторите. Министърът на финансите Джанет Йелън заяви миналата седмица, че "отвързването" на курса на TerraUSD от щатския долар е илюстрация за това, че т. нар. стабилни монета са "бързо развиващ се продукт и са свързани с нарастващи рискове".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg