Квантова надпревара: САЩ и Китай напред в инвестициите, Европа има талант

1185
Квантова надпревара: САЩ и Китай напред в инвестициите, Европа има талант

© Pixabay

Когато питат Джеймс Палес-Димок с какво си изкарва прехраната, той отговаря, че създава най-мощния компютър, който светът някога е виждал, или казва на хората, че се занимава с електроника. Той е главен изпълнителен директор на Quantum Motion, британски стартъп за квантови изчисления, който през февруари набира 42 млн. паунда в кръг за финансиране, воден от Bosch Ventures и Фонда за стратегически инвестиции в националната сигурност на британското правителство (NSSIF), разказва LinkedIn News Europe.

Но Quantum Motion не е единствената компания, която успява да набере значителни средства в тази несъмнено трудна за стартиращите предприятия среда. Базираният в Париж стартъп за квантови изчисления Pasqal успява да набере 100 млн. евро през януари, а базираният в Тел Авив Quantum Machines - 20 млн. долара, с което общият размер на средствата от Серия Б, които си гарантира организацията, достигат 50 млрд. долара.

По-рано тази година McKinsey съобщава, че световните инвестиции в стартиращи предприятия в областта на квантовите технологии са достигнали най-високите си нива през 2022 г. - 2,35 млрд. долара, което представлява увеличение с 1% спрямо 2021 г. Анализаторите разкриват също така, че около 68% от общите инвестиции в квантови технологии са дошли през последните две години, което показва нарастващото доверие на инвеститорите в бъдещите им търговски приложения.


IBM: Квантовите процесори ще започнат да изместват конвенционалнитеАмериканският технологичен гигант IBM обяви, че е разработил квантов процесор, който, според ръководството на компанията, може да измести конвенционалните микрочипове от много сегменти на пазара в следващите две години


За разлика от класическите компютри - които решават проблеми с помощта на двоичен код (0 и 1) - квантовите компютри използват теорията на квантовата механика, изложена за първи път от Алберт Айнщайн, Вернер Хайзенберг и други преди един век. Вместо с битове, квантовите компютри работят с "кюбити". Това им дава възможност да решават за секунди сложни задачи, които биха били невъзможни за класическите компютри.

Накратко, докато класическите компютри работят с двоичен код, квантовите компютри използват комплексни числа, което значително разширява обхвата на възможностите им. Но кюбитите са известни с това, че са нестабилни и често се налага да бъдат държани при температура минус 273С, по-ниска от тази в дълбокия Космос, за да функционират.

В същото време оценките сочат, че за да могат да бъдат изпълнявани полезни алгоритми на квантов компютър, ще са необходими 350 000 кюбита (по-консервативната оценка е 20 милиона). Най-големият съществуващ в момента квантов компютър на IBM има едва 433.

Но въпреки че предизвикателството е значително, потенциалните ползи не отстъпват по мащаб.

“Най-мощният компютър, който светът някога е виждал, може потенциално да синтезира нови чудодейни лекарства, да ни помогне да обърнем промяната в климата или да разработи и управлява по-добри и по-отговорни модели на изкуствен интелект”, казва Иляс Хан, основател и главен продуктов директор на Quantinuum, пред LinkedIn News Europe. "Ако миналото столетие беше определено от атомната ера, космическата надпревара и изобретяването на интернет, то това столетие ще бъде определено от квантовите изчисления".

Европейският съюз иска да произведе първия квантов суперкомпютърЕвропейският съюз иска да произвежда една пета от високотехнологичните микропроцесори от ново поколение в края на настоящото десетилетие


Tраекторията на развитие на компанията му демонстрира вълнението, което квантовите изчисления предизвикват сред инвеститорите през 2023 г. Quantinuum е създадена през 2021 г., когато британският стартъп Cambridge Quantum се слива с Honeywell Quantum Solutions, отделна компания на американския конгломерат Honeywell International. Сделката превръща Quantinuum в най-добре финансираната организация в областта на квантовите технологии в Европа, получила над 400 млн. долара според публично оповестената информация.

Европа на терена на квантовите изчисления

Европа като цяло влага пари в квантовите технологии. Данните на Quantum Insider, предоставени на LinkedIn, показват, че инвестициите в Обединеното кралство, Германия, Франция и Нидерландия възлизат съответно на 4,3 млрд. долара, 4,4 млрд. долара, 1,8 млрд. долара и 684 млн. долара. Общият размер на инвестициите в ЕС е 1,2 млрд. долара, а в САЩ – малко под 4 млрд. долара. Смята се, че инвестициите на Китай в квантови технологии са между 4 и 17 млрд. долара.

"Европейските правителства се отнасят сериозно към квантовите изследвания и разработки, като предоставят значително финансиране в подкрепа на индустрията", казва Мат Суейн от The Quantum Insider. "Европа е в добра позиция да бъде лидер в областта на квантовите технологии през следващите години."

Не е изненадващо, че националните правителства влагат средства в квантовата технология, като се има предвид, че единственото нещо, което със сигурност се очаква да могат да правят квантовите компютри, е да разбиват RSA криптирането - технологията, която е в основата на цялата интернет сигурност - от данните за кредитните карти до държавните тайни. По този начин, ако неподходящо лице или правителство се сдобие с подобен компютър, резултатът може да бъде катастрофален.

Какво е суперкомпютър - понятието, с което САЩ наказват КитайС набор от нови правила САЩ целят да забави технологичния и военен напредък на Пекин


В краткосрочен план обаче най-належащата грижа на квантовите стартъпи - освен парите, е талантът.

"За съжаление, хардуерната научноизследователска и развойна дейност все още е място, където се нуждаете от изключителни специалисти и отговорите не могат да бъдат намерени лесно, като попитате чатбот", казва Палес-Димок. "Намирането на хора, които могат да окажат влияние в компанията, е безкрайно сложна задача."

В това отношение Европа може да се похвали с добри позиции. На Стария континент има сравнително много таланти във всички области, които са приложими за квантовите технологии - биохимия, химия, електроника и химическо инженерство, информационни и комуникационни технологии, математика и статистика и физика.

Според McKinsey през 2020 г. 303 от всеки милион жители на ЕС ще бъдат новозавършили магистри в област, която е приложима за квантовите технологии, което е повече от два пъти повече от САЩ.

 

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg