Една от водещите компании на пазара на квантовите изчисления като услуга (QCaaS) - Oxford Quantum Circuits (OQC), обяви, че ще си партнира с глобалния доставчик на дигитална инфраструктура Equinix, за да направи един от най-мощните квантови компютри комерсиално достъпен за бизнеса по целия свят.

Това ще се случи през центъра за данни TY11 Tokyo International Business Exchange (IBX) на Equinix, като OQC инсталира своя квантов хардуер и планира да използва платформата за свързаност при поискване Equinix Fabric, за да направи квантовите изчисления достъпни за компании и организации по целия свят, които използват глобалната платформа на Equinix, до края на 2023 г.

Веднъж свързани с Equinix Fabric, компаниите ще се възползват от лесния достъп до квантовите изчисления, сякаш са локални, което означава, че могат да изпробват и експериментират с иновативната технология чрез директно свързване към QCaaS в рамките на собствената си цифрова инфраструктура.

Технологията е настроена да поддържа широка гама от сектори - от откриване и разработване на лекарства до управление на риска, банкиране и усъвършенствано производство, а Андрю Бъс, старши директор „Проучвания“ за Европа в IDC, е категоричен:

Европейският съюз иска да произведе първия квантов суперкомпютърЕвропейският съюз иска да произвежда една пета от високотехнологичните микропроцесори от ново поколение в края на настоящото десетилетие
„За компаниите, управлявани от данни, способността да се диференцират и да останат конкурентоспособни се свежда до предоставяне на смислени изводи за все по-сложни сценарии и в по-кратки времеви срокове. Това ги кара да инвестират в авангардни технологии, като, например, квантово изчисление, които имат потенциала да революционизират ключови функции за преобразуване на данни в прозрения”.

IDC прогнозира, че до 2026 г. 95% от компаниите ще инвестират в изчислителни технологии, които предоставят по-бързи резултати от сложни набори от данни, за да стимулират диференцирани бизнес резултати.

Д-р Илана Уисби, главен изпълнителен директор на OQC, на свой ред коментира партньорството така: „Светът чакаше квантовите компютри да узреят до такава степен, че да могат да променят живота ни. Инсталирането на квантово изчисление в центъра за данни от световна класа TY11 на Equinix ни приближава една стъпка по-близо до тази реалност”.

„Квантовите изчисления имат потенциала да трансформират начина, по който бизнесът решава проблеми както сега, така и в бъдещето, особено когато нашите клиенти търсят по-иновативни решения”, казва и Арун Дев, глобален ръководител на дигитална взаимосвързаност в Equinix.