Обсерваторията в Рожен инсталира нов изцяло роботизиран телескоп

18027
Обсерваторията в Рожен инсталира нов изцяло роботизиран телескоп

© ИА с НАО - БАН

През пролетта на 2023 г. Националната астрономическа обсерватория (НАО) в Рожен към Института по астрономия (ИА) на БАН ще може да се похвали с нов 1,5-метров телескоп, обявиха от обсерваторията. Това ще бъде възможно благодарение на приключването на дейностите по изграждането на кулата, на която ще трябва да бъде разположен той.

На 25 ноември е монтиран шестметровият купол и в момента се извършват довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и оптичен кабел за интернет връзка. Поради настъпването на зимата в Родопите и образувалата се в района снежна покривка, монтажът на самия телескоп ще трябва да изчака до пролетта на 2023 г.

През последните месеци в НАО Рожен се извършваха дейности по подготовката на площадката на телескопа. В края на 2021 г. бе осъществено геоложкото проучване и геодезично замерване на мястото, избрано за разполагане на телескопа. След изготвянето на архитектурен и конструктивен проект на кулата на телескопа и осигурения строителен надзор на обекта, проектът е съгласуван с електропреносното дружество EVN и с Районната инспекция по опазване на околната среда в Смолян, а община Чепеларе издава необходимото разрешение за строежа.


„Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ продължават да изумяват с още разкрития за ВселенатаНАСА и ЕКА публикуваха снимка, която показва странен сблъсък на галактики

През пролетта и лятото на 2022 г. е довършен бетонният фундамент за кулата и телескопа. През октомври започва монтажът на самата кула от специалисти от италианската фирма Gambato S.a.s., която отговаря за тази дейност като подизпълнител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH - производител на новото наблюдателно съоръжение. То е финансирано по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., която се координира от Министерството на образованието и науката.

Телескопът, който се очаква да заработи през пролетта на 2023 г., е изцяло роботизиран и дистанционно управляем, и ще изпълнява зададени програми за астрономически наблюдения без човешка намеса. Основна задача на най-новата придобивка на НАО Рожен ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики. Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg