В телевизионните продукции последният епизод изнася тежестта на целия сериал. Той е кулминацията на големи инвестиции и години работа по развиване на герои и сюжетни линии. И въпреки това някои последни епизоди изглеждат така сякаш създателите им са искали да зачеркнат всичко това.

Това е класацията на 15-те най-лоши завършека, съставена на база отговори на фенове в анкета на специализирания сайт ranker.com.

Quantum Leap

Излъчването на този сериал започва през 1989 г. Сюжетът е научно-фантастичен и разказва за пътуване във времето.

Главният герой е д-р Сам Бекет, а в ролята е Скот Бакула. Сериалът завършва изненадващо за феновете – д-р Бекет така и не се завръща у дома.

Много хора са разочаровани от това решение, защото са очаквали различен финал.

Jerico

Появява се на екраните през 2006 г. в началото на вълната от пост-апокалиптични продукции. Сюжетът на сериала е точно такъв – разказва историята на малък американски град, оцелял след ядрена война.

Сериалът бързо печели сериозна фенбаза. След третия сезон обаче е взето решение снимките да се прекратят. Вместо със сериал е направен опит историята да бъде разказан до край с комикс. Което никак не се харесва на почитателите.

ALF

Абревиатурата, дала името на сериала, всъщност означава Alien Life Form. Симпатичният, вечно гладен и космат извънземен с официално име Гордън Шамуей се появява на екрана през 1986 г.

Сюжетът разказва как ALF попада на Земята след катастрофа с космическия си кораб и се настанява у семейство Танер. Следват смешки и много неуспешни опити на ALF да изяде семейния котарак Лъки.

През цялото време косматият дребосък трябва да се крие от правителството, защото може да бъде заловен и отведен. След четири сезона ALF е спрян, като главният герой все пак е открит от властите. Този мрачен край носи разочарование за много от почитателите му.

Ghost Whisperer

Излъчването на този сериал започва през 2005 г. По това време Дженифър Лав Хюит е натрупала световна слава след участията си в поредицата „Знам какво направи миналото лято“.

Тя влиза в ролята на Мелинда, която притежава способността да общува с духове. След пет сезона сериалът е прекратен с аргументите за нисък зрителски интерес и увеличени разходи по заснемането.

Въпреки това сериалът се харесва на много хора. През последното десетитлетие на няколко пъти се появяваха слухове, че може да има нов сезон, защото историята е останала недоразказана.

Castle

Този сериал е толкова успешен, че се излъчва в цели осем сезона. Още след първия започват номинации, а в третия има и награди.

Сюжетът разказва за един успешен писател на криминални романи, който убива героя в книгите си. След това обаче е извикан на разпит в полицията, където разбира, че в реалния живот е извършено убийство и някой е копирал обстоятелстват от неговия роман. Писателят се запознава с полицайката, разследваща случая и между двамата прехвърчат искри.

Сериалът е доста успешен, но през 2015 г. е взето решение да бъде прекратен. То идва като че ли в последния момент след като някои от актьорите са подписали договор за още един сезон. Вероятно и затова последният епизод изглежда сглобен набързо и неособено адекватен.

Heroes

Още един сериал от фантастичния жанр, появил се на бял свят през 2006 г. Сюжетът разказва историите на обикновени хора, които изведнъж откриват, че имат супер сили.

След четири успешни сезона шоуто е спряно през 2010 г. Финалният така и не успява да даде достоен завършек на историята.

My Name is Earl

Този сериал разказва историята на дребен престъпник, внезапно спечелил лотарията. И докато празнува късмета си, изгубва печелившия билет. После преживява катарзис и обещава да „поправи“ всички грешки, допуснати в миналото.

Комедийната поредица печели много фенове и изглежда е обречена на успех. Но след четвърти сезон работата така и не е възобновена. На феновете е обещано продължение, което никога не идва.

Pretty Little Liars

Това е тийн сериал с криминални и хорър елементи. Излъчването му започва през 2010 г. В продължение на седем сезона поредицата отчита успехи.

Последният епизод е излъчен през лятото на 2017 г. Екипът се постарава да организира грандиозен финал с двучасово събитие, в което има и разговор с актьорския състав.

Въпреки това много от феновете не харесват края на сериала. Определят го като забързан и объркващ.

True Blood

Това е вампирски сериал от времената преди вампирската тема да стане актуална. Главната героиня Суки Стакхаус (в ролята Анна Пакуин) е сервитьорка в провинциален бар, но има особена дарба – може да чете мисли. Една вечер се запознава с вампира Бил Комптън (Стивън Мойър) и оттук сюжетът става много вампирски.

Сериалът се излъчва в продължение на 7 сезона. Началото му е през 2008 г. Последният епизод се излъчва през лятото на 2014 г. и той завършва далеч от очакванията на публиката – вместо да триумфира любовта, побеждава смъртта.

Roseanne

Може да се каже, че това е един от най-успешните сериали в последните трийсетина години. Излъчването му започва през 1988 г., а деветият сезон се появява през 1997 г. Двайсет години по-късно е излъчен и десети сезон.

Какъв е проблемът? В уж последния епизод от девети сезон публиката разбира, че голяма част от приключенията всъщност са фантазия на главната героиня Roseanne. Иначе казано това е сценарий в сценария, т.е. измислен герой си измисля история, която бива разказана.

И всичко това се разбира едва на края.

Two and a Half Man

Истината е, че този сериал приключи, когато Чарли Шийн реши да напусне. Въпреки неговото отсъствие екипът реши, че може да „изтиска“ още няколко епизода с участието на Аштън Къчър. Резултатът не бе особено впечатляващ.

А когато все пак решиха да сложат точка на усилието, го направиха по такъв начин, че май никой не хареса края.

Lost

Lost задържа вниманието на публиката за цели шест сезона. На финала обаче една от най-често срещаните фрази от феновете бе: „Толкова беше объркано, че нищо не разбрах“.

Иначе интересният сюжет разказваше историята на група хора, които попаднаха на остров след самолетна катастрофа.

Dexter

Между 2006 г. и 2013 г. публиката бе завладяна от историята на криминалиста Декстър Морган. Официално той работеше за разкриване на престъпления, но иначе бе и сериен убиец.

Краят на сериала отнесе сериозни критики. Вместо да се стигне до някакво възмездие Декстър фалшифицира собствената си смърт и стана дървосекач. Последващо развитие на историята нямаше, което пък ядоса феновете.

How I Met Your Mother

В продължение на цели девет сезона главният герой Тед Мосби разказваше красивата история за това как се е запознал с майката на децата си. Сериалът бе успешен, публиката му се радваше.

Финалът обаче – не. Оказа се, че Тед разказва на децата си след като съпругата му е починала няколко години по-рано.

Този обрат ядоса голяма част от публиката, подкрепяла сериала през всичките му години на екран.

Game of Thrones

Класацията за най-разочароващи завършеци на сериали се оглавява от Game of Thrones. И това не е случайно. Към този сериал имаше изключителен зрителски интерес по целия свят.

Във финалния епизод обаче изглеждаше сякаш краят на историята е претупан. Това разби очакванията на голяма част от феновете, които години наред следяха развитието на сложния сюжет с множество герои и неочаквани обрати.