Посмъртното завръщане на Ангъс Клауд на малкия екран повдига редица въпроси относно "правилния" начин за продължаване на историята, когато ключов член на актьорския състав си отиде от този свят.

Телевизията не е чужда на шокиращите смъртни случаи, демонстриращи силата на въображението и изненадата.

Например, смъртта на медийния магнат Рой в частния му самолет, която шокира феновете на "Наследници" или пък обезглавяването на Нед Старк от "Игра на тронове".

Но истинската, неочаквана смърт на актьор действа като отрезвяващо напомняне за крехката реалност, в която сме всички ние. В последно време, това необратимо събитие сполетя няколко от най-обсъжданите тв продукции, пише BBC.

Феновете се интересуват как "Еуфория" ще се справи със загубата на Ангъс Клауд, който почина през юли миналата година от свръхдоза, само на 25-години.

Отговорът би трябвало да стане ясен през 2025 г., когато се очаква третият сезон на драмата, въпреки новината, че продукцията отново е спряна за неопределено време.

Въпреки че коментари за посоката на историята няма, последният път, когато зрителите видяха героя на Клауд – Фез, беше когато той току що е застрелян от полицията.

Междувременно, премиерата на една от последните му изяви в хоръра "Абигейл", чиито снимки приключиха малко преди смъртта му, е на 19 април тази година.

Черният списък продължава с "Резиденцията", чийто екип спешно трябваше да намери заместник на Андре Браугър, починал от рак на белия дроб миналия декември.

Ланс Редик, който се появи в ролята на Зевс в първия сезон на "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", почина от сърдечно заболяване миналия март, оставяйки Disney да реши как да подходи към ключовия персонаж във втория сезон.

А сатирата за кралското семейство "Уиндзорите" на Channel 4 е изправена пред въпроса как да продължи напред, след като през октомври от рак почина Дейм Хейдин Гуин, изпълняваща ролята на кралица Камила.

Какво ще се случи с даден сериал след смъртта на актьор, зависи от сложни и деликатни съображения, включително естеството на сюжета, мястото на героя и обстоятелствата около смъртта му.

Може би над всичко стои желанието на телевизионните творци да уважат наследството на покойника и предаността, която той е вдъхнал на колеги, близки и фенове.

"Имате работа с трагичната загуба на човек, когото сте обичали дълбоко", казва Данте ди Лорето, изпълнителен продуцент на музикалната драма за тийнейджъри Glee, излъчвана по Fox от 2009 до 2015 г. и понастоящем излъчвана по Hulu. Кори Монтейт, който играеше Фин в популярния сериал, почина от свръхдоза през 2013 г. "Управляваш чувствата и нуждите на стотици хора, които зависят от шоуто", допълва още Ди Лорето.

Продължаването на работата поставя различни творчески предизвикателства, в зависимост от емоционалния тон на сериала и връзката му с публиката. Начинът, по който се третира смъртта на актьора, "зависи от темпото и рамката на жанра", казва Тим Тийман, старши редактор и автор на материали за културния ресор на The Daily Beast.

"За криминален или екшън сериал може да е по-лесно да подходи мащабно и драматично към смъртта на даден герой, но ако работите върху по-лек сюжет, може да изберете и по-мек изход от сложната ситуация", допълва Тийман.

Тийнейджърската сапунка "Ривърдейл" например, е изпълнена с обрати; след смъртта на Люк Пери от инсулт през 2019 г. героят му Фред Андрюс е убит при инцидент извън екрана.

Продължението на "Сексът и градът" - "И просто ей така...", се справя с внезапната смърт на Уили Гарсън по време на първия сезон, като героят му, най-добрия приятел на Кари Брадшоу, изведнъж се премества в манастир в Токио – неочакван обрат, но в унисон със странностите в рестарта на хитовия през 90-те години сериал.

В почитта си към Гарсън в социалните мрежи звездата в главната роля на Кари Брадшоу – Сара Джесика Паркър, сподели за приятелството им както в дълбоко личен план, така и като за "общо професионално семейство", което показва колко близки могат са отношенията зад камера. Както за хората, вземащи творчески решения, така и за феновете, емоционалните залози са високи, когато един актьорът си отиде, но сериалът трябва да продължи.

Едно голямо телевизионно семейство

"Това е мащабна бизнес операция", казва Ди Лорето за управлението на телевизионна продукция.

"Но тъй като е форма на изкуство и се занимаваш с артисти, имаш голям емоционален ангажимент към това, което правиш.", допълва той.

Продуцентът е натоварен със задачата да помогне на целия екип на Glee да премине през травматичната загуба.

"Първата ми мисъл беше: как да се погрижим за целия ни актьорски състав? Когато имаш двама герои и двама актьори, които са романтично обвързани, това усилва скръбта и необходимостта да заемеш по-скоро позицията на родител, да се грижиш за членовете на семейството си, като същевременно се опитваш да се погрижиш за собствените си емоционални нужди", казва Ди Лорето.

"Бяхме правили сериала заедно като семейство, колкото и дисфункционално да е то", спомня си той. "Трябваше да дадем пространство на хората да скърбят и да изразят шока и гнева си от случилото се."

Обстоятелствата около смъртта на Монтейт – свръхдоза алкохол и хероин след борба с пристрастяването към дрогата, са източник на противоречиви чувства за Ди Лорето и другите, работещи в сериала, спомня си той. "Той не умря заради трагичен инцидент, а заради собствените си действия. И най-вероятно се е забавлявал добре, така че има много смесени емоции по този повод".

Създаването на пространство за скръб на снимачната площадка е особено важно, имайки се предвид огромното внимание, което актьорите отделят на личния си живот.

В подкаст от 2022 г., посветен на сериала, създателят на поредицата Райън Мърфи сякаш съжалява колко бързо се е развило реализирането на Glee. "Ако трябваше да го направя отново, щяхме да спрем за много дълго време и вероятно нямаше да се върнем назад", казва Мърфи.

Но освен че помага на всички зад кулисите да се справят със смъртта на Монтейт, Ди Лорето смята, че продуцентите са се чувствали отговорни пред младата и отдадена фенска база на Glee, развила силни емоционални връзки с героите. "Идеята да не продължим историята щеше да е невероятно разрушителна и болезнена", казва той. След смъртта на Монтейт Glee продължава с пети и шести сезон.

Скръбта на феновете

Отношението към публиката в случай на смърт на актьор е ключово за поддържане на връзката ѝ с продукцията, особено в случай на дългогодишен сериал.

През 2022 г. звездата на EastEnders Джун Браун умира на 95-годишна възраст. Тя играе Дот Котън в сапунката на BBC над три десетилетия. Въпреки че Дот не се е появявала на екрана през последните години от живота на Браун, специален епизод отдава почит както към звездата, така и към любимата ѝ героиня с грандиозно погребение.

"Можехме да усетим как героите реагират на смъртта на Дот по начина, по който реагирахме ние като зрители, и как се сбогувахме с Джун в същото време", казва Тийман.

Понякога се налага пренареждане на други роли, за да може сериалът да продължи. "Ако героят е много важен за историята или има дълбока привързаност от публиката, тогава продуцентите може да решат, че трябва да заменят починалия актьор", допълва Тийман.

Начинът, по който е починал даден актьор и степента на известност са важни фактори как продуцентите избират да продължат напред, знаейки, че аудиторията им е запозната със случилото се. Феновете са по-информирани и по-свързани от всякога, а в раздробения телевизионен пейзаж тяхната отдаденост може да издигне или да провали един сериал.

"Мисля, че продуцентите са много добре запознати как хората реагират онлайн и са по-отзивчиви към тях", казва Тийман. За сериал, който се радва на славата на младите си актьори, като "Еуфория" например, е невъзможно да се предполага, че звездата ще бъде заместена с друго лице. В епохата на тясно идентифициране със знаменитостите, феновете биха приели това като обида.

Изключването на герой от сюжета може да представлява творческо предизвикателство, дори в сериал като "Еуфория".

Приживе Ангъс Клауд споделя, че героят му Фез трябвало да бъде убит още в първи сезон, но вместо това наркодилърът се превръща в по-значима част от драмата и в любимец на феновете. В интервю за Vanity Fair колегата му Колман Доминго признава, че смъртта на Ангъс вероятно е "повлияла на създаването на трети сезон".

Когато актьорският състав отдава почит на актьора след смъртта му, фенове призовават сериалът да бъде спрян – доказателство за силната привързаност, която вдъхва от екрана изпълнението му.

"Когато един сериал стане успешен, той принадлежи на публиката", категоричен е Ди Лорето. Младите актьори се превръщат в идоли със собствена кариера и отношения с феновете. Продуцентите имат свой развиващ се поглед върху шоуто и може би се насочват към други проекти. Ако нещо произлиза от загубата на член на актьорския състав, "това може е възможност да се инвестира отново в тази история", допълва Ди Лорето.