Звездите от сериала "Приятели" нарушиха медийното си мълчание за смъртта на Матю Пери, която покруси феновете на сериала в цял свят.

В съвместно изявление, цитирано от CNN, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Дейвид Шуимър и Мат Лебланк заявиха:

"Всички сме съкрушени от загубата на Матю. С него бяхме нещо повече от колеги и партньори на екрана.

Ние сме семейство.

Има толкова много неща, които може да се кажат, но точно сега ще отделим момент, за да скърбим и да приемем тази неописуема загуба.

С течение на времето ще кажем повече, когато сме в състояние. Засега мислите и любовта ни са със семейството на Мати, с приятелите му и с всички, които го обичаха по света."

Химията между актьорите, които "Приятели" превърна в холивудски звезди, се простира отвъд екранната динамика. Те остават близки и след финалния епизод през 2004 г.

Ще ни липсваш, Чандлър! Отиде си звездата от „Приятели“ Матю Пери54-годишният актьор, който миналата година описа в мемоари десетилетната си битка с наркотиците, е починал в събота

В мемоарите си Матю Пери разказва как колегите са му помагали да се справи в борбата с пристрастяването към алкохола и наркотиците.

Той разказва за посещение на Дженифър Анистън в караваната му, което го е накарало да осъзнае, че битката със зависимостите му не е толкова тайна, колкото си е мислел. "Знам, че пиеш", ми каза тя", пише Пери, като добавя, че "конфронтацията" с Анистън за алкохолизма е била "опустошителна".

Близката им връзка като приятели се пренася и в бизнес отношенията им.

През 1996 г. актьорският състав използва тогавашната тактика за водене на преговори, за да сключи нови договори със студиото си: да бъдат заедно, като екип при уреждане на финансовото им възнаграждение. До края на сериала всеки от главните актьори получава по 1 милион долара на епизод.

Създателите на "Приятели" Марта Кауфман и Дейвид Крейн и изпълнителният продуцент Кевин Брайт заявиха пред CNN, че са "шокирани и дълбоко, дълбоко натъжени от кончината на нашия любим приятел Матю".

"Винаги ще ценим радостта, светлината, интелигентността, които той внасяше във всеки момент - не само в работата си, но и в живота. Той винаги беше най-забавният човек в стаята. Нещо повече, той беше най-милият, с даряващо и безкористно сърце... Сърцата ни са разбити."

„Господи, направи ме известен!“. Как Матю Пери стана Чандлър от „Приятели“ През 1994 г. Метю Пери е на път да се размине с ролята на Чандлър

54-годишният Матю Пери участва в ситкома на NBC от 1994 г. до 2004 г. в ролята на Чандлър Бинг, чаровен и саркастичен член на група приятели, живеещи в Ню Йорк.

Сериалът е един от най-популярните за епохата си и до днес продължава да достига до младата аудитория в стрийминг платформите, отбелязва CNN.

Матю Пери е номиниран за "Еми" през 2002 г. за главна роля в комедиен сериал, а през 2021 г. е номиниран и за изпълнителен продуцент на "Приятели: The Reunion" по HBO Max.

Все още не е установена причината за смъртта на Матю ПериСъдебните лекари очакват резултатите от токсикологичните доклади

В събота актьорът беше открит "в безсъзнание в джакузито в дома си", според изявление на пожарната служба в Лос Анджелис.

Медицинският екип, пристигнал на място, установи смъртта му. Обстоятелствата около инцидента се разследват от полицейското управление и съдебния лекар на окръг Лос Анджелис, но към момента няма подозрения за умишленост, заяви източник от правоохранителните органи пред CNN.

Извършена е аутопсия, но експертите очакват резултатите от токсикологичните доклади, за да определят причината за смъртта на Пери. Изготвянето на такива доклади може да отнеме седмици.