Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън разкри, че е била диагностицирана с рак и е подложена на химиотерапия.

Във видео изявление, публикувано в петък, тя казва, че е претърпяла сериозна коремна операция в Лондон през януари, като посочва, че първоначално се е смятало, че не става дума за раково заболяване.

„Операцията беше успешна. Изследванията след операцията обаче установиха рак. Ето защо моят медицински екип ме посъветва да се подложа на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение“, казва принцесата в изявлението си. Тя признава, че това е било огромен шок за нея и принц Уилям и двамата са направили всичко възможно да го приемат и да се справят с него насаме, в името на семейството си.

"Отне ми известно време да се възстановя от тежка операция, за да мога да започна лечението си, и което е по-важно, отне ни известно време да обясним всичко на Джордж, Шарлот и Луис по подходящ за тях начин, за да ги уверим, че ще се оправя", казва още Кейт Мидълтън.

"Както им казах, добре съм. Ставам все по-силна с всеки изминал ден, като се фокусирам върху нещата, които ще ми помогнат да излекувам ума, тялото и духа си. Това, че Уилям е до мен, е голям източник на утеха и увереност, както и любовта и добротата, проявени към мен от толкова много от вас, които означават толкова много и за двама ни", казва Кейт в изявлението си.

В него тя призовава за лично време и уединение, докато завърши лечението си. "Работата ми винаги ми е носила голяма радост и с нетърпение очаквам да я възобновя, когато мога, но сега трябва да се концентрирам преди всичко върху пълното си възстановяване", казва принцесата и допълва:

В този момент мисля и за всички онези, чийто живот е бил засегнат от рака. На всички, които се сблъскват с тази болест под каквато и да е форма, не губете вяра и надежда. Не сте сами.

Не се съобщава какво вид точно е ракът, нито на какъв етап е диагностициран.

Дворецът Кенсингтън заяви, че уверен, че принцесата на Уелс ще се възстанови напълно, предава BBC. Крал Чарлз Трети, който обяви в началото на февруари, че е бил диагностициран с неразкрита форма на рак и е започнал лечение, заяви, че е горд от куража на принцесата на Уелс Катрин. Чарлз Трети е останал в близък контакт с обичната си снаха, казва говорител на Бъкингамския дворец.

Кейт остана в болницата след операцията. По това време нямаше потвърждение за това каква е била тя, като дворецът Кенсингтън заяви, че 42-годишната принцеса се надява, че обществеността ще уважи „желанието ѝ личната ѝ медицинска информация да остане поверителна“. Дворецът предположи тогава, че Кейт няма да възобнови обществените си задължения до след Великден.

Принцесата не е била виждана публично от Коледа, 2023 г., когато беше забелязана на църковна служба заедно с децата си и съпруга си принц Уилям.

Конспирациите около нейното състояние и нейното местонахождение доминират в социалните мрежи след новината за нейната операция. Дворецът до голяма степен запази мълчание по въпроса, с което донякъде наля масло в огъня, посочва CNBC.

Манията достигна своя връх, след като снимка на Кейт Мидълтън беше пусната в Деня на майката в Обединеното кралство - 10 март. Големите информационни агенции изтеглиха снимката по-късно същия ден, след като установиха, че изображението е било редактирано твърде много. Всеки детайл от изображението беше внимателно проучен, от косата на Кейт до дрехите на децата, които изглеждаха несъвместими, до перваза на заден план, който изглеждаше изкривен.

На 11 март дворецът Кенсингтън публикува изявление на Кейт в социалните медии, в което се казва, че тя е редактирала снимката.

Оттогава в британските таблоиди се появяват изображения и видеоклипове, свързани с въпросната снимка, което допълнително разгорещи конспиративните разговори. По-рано тази седмица се появиха съобщения, че член на персонала в болницата, в която Кейт се лекува, се е опитал да получи достъп до нейните файлове без разрешение за това.