Това беше снимката, която трябваше да увери света, че всичко е наред с принцесата на Уелс Кейт Мидълтън.

Вместо това, променено изображение, на което тя прегръща трите си деца, публикувано от двореца Кенсингтън, провокира порой от теории на конспирацията и въпроси за това колко прозрачно е кралското семейство относно здравето на принцесата.

Днес Кейт Мидълтън се извини за евентуалното объркване, след като международните информационни агенции оттеглиха снимка, споделена от кралското семейство, заявявайки, че не отговаря на техните редакционни стандарти.

Принцесата претърпя коремна операция през януари и, с изключение на папарашки кадър, на който тя седи в кола, оттогава не е била виждана публично. В неделя дворецът публикува снимка на 42-годишната жена, която според нея е направена от нейния съпруг принц Уилям, за да отбележи Деня на майката в Обединеното кралство.

В понеделник Кейт призна, че е променила снимката, като каза в изявление социалната мрежа X: „Както много любители фотографи, понякога експериментирам с редактирането. Бих искала да изразя своите извинения за объркването, което семейната снимка, която споделихме вчера, причини. Надявам се, че всички празнуващи са имали много щастлив ден на майката.“

Дворецът Кенсингтън беше подложен на натиск да отговори, след като Associated Press, Getty Images, AFP и Reuters пуснаха известие, че отстраняват изображението.

„При по-внимателно разглеждане изглежда, че източникът е манипулирал изображението“, писа в неделя вечерта AP.

Фоторедакторите на Reuters посочиха, че част от ръкава на жилетката и китката на принцеса Шарлот не са в правилен синхрон, което предполага, че изображението е било променено. Големите агенции не разпространяват новинарски снимки, които са „прекалено редактирани“, според Reuters.

Наръчникът по журналистика на Reuters посочва, че Photoshop може да се използва само при много ограничени обстоятелства. AP заявява, че „малки корекции във PhotoShop са приемливи“, но че снимките „винаги трябва да казват истината“.

Кралски служител заяви в понеделник, че Кейт е направила „незначителни корекции“ на това, което е аматьорска снимка, направена от нейния съпруг.

Онлайн коментатори повдигнаха въпроси относно други детайли в изображението, включително за част от фона и листата на дървото на заден план, както и за това, че Кейт не носи брачна халка.

В понеделник сутринта изображението все още беше публикувано в акаунта на принца и принцесата на Уелс в X. Социалната платформа обаче публикува свой собствен отказ от отговорност, който гласи, че изображението се смята за дигитално променено.

Публикацията включва пожелания за Деня на майката и гласи, че снимката е направена от принца на Уелс през 2024 г. Дворецът Кенсингтън заяви, че снимката е направена от принц Уилям в дома на семейството в Уиндзор по-рано през седмицата.

Информацията за манипулираното изображение генерира огнена буря и допълнително подхрани тлееща параноя във Великобритания и извън нея относно истината за здравето на франчайза Уиндзор, коментира The Wall Street Journal.

To идва на фона на широкото внимание към здравoсловните проблеми в кралското семейство, като самият крал Чарлз се бори с неуточненa форма на рак. Монархът, който пое управлението след смъртта на кралица Елизабет II през 2022 г., в момента не изпълнява кралските си задължения заради лечението си. Дворецът казва, че той се справя добре, но не разкрива прогнози за състоянието му.

Снимката с Кейт и децата ѝ доминираше в заглавията на британските медии в понеделник и допълнително разпали опасенията, че тя също е болна. През януари принцесата на Уелс прекара 13 нощи в Лондонската клиника, близо до Риджънтс парк в централен Лондон, след коремна операция, за която дворецът каза, че не е свързана с рак. Длъжностните лица не разкриха от каква болест се възстановява Кейт или кога точно ще се върне към кралските си задължения.

Кралското семейство винаги е пазило в тайна здравето на своите членове. В ерата на социалните медии обаче и най-малкият слух може да предизвика верижна реакция. Когато Министерството на отбраната каза, че принцесата ще присъства на Trooping of the Color през юни, дворецът Кенсингтън каза, че не е в правомощията на военните да обявяват дали кралската особа ще присъства. Министерството оттегли изявлението. Принц Уилям наскоро отмени присъствието си на възпоменателна служба с кратко предизвестие, позовавайки се на личен проблем, което допълнително предизвика тревога. Дворецът трябваше да изясни, че това не се дължи на здравето на краля.

Покойната кралица Елизабет веднъж каза, че кралското семейство трябва да бъде „видяно, за да му повярват“.

В понеделник се очаква кралският клан да се събере в Уестминстърското абатство, за да отпразнува Деня на Британската общност. Кралят ще се появи пред камера по време на службата, за да отправи послание към клуба на нациите, съставен главно от бивши части на Британската империя. Очаква се да присъстват принц Уилям и кралица Камила.