Ролята на всяка монархия е да демонстрира приемственост. Нещо, което и крал Чарлз III, и принц Уилям показват, че разбират тази година.

Ако се вгледате по-внимателно обаче, ще видите, че и двамата са прекарали последните 12 месеца в развиване на индивидуалните си роли, пише CNN.

В наситената откъм събития година за британското кралско семейство все пак едно се набива на очи - коронацията.

Сеизмичен момент в британската история, който официализира прехода на Чарлз от принц в суверен и показва как новият крал съчетава модерни елементи с древните ритуали.

Докато фокусът бе насочен към момента на коронясването и всички съпътстващи го тържества, Чарлз осъвремени някои от по-старинните части на ритуала, за да отрази по-добре съвременното общество. Това вече не е събитие на истаблишмънта, а полагане на усилия да се илюстрира разнообразието от вероизповедания в съвременна Великобритания.

Принцеса Даяна взриви отзивите за новия сезон на „Короната“Сериалът представя непосредствените събития след фаталната автомобилна катастрофа, включително реакциите и отговорите на кралицата и Мохамед Ал Файед


Някои от тези промени се изразяват в по-представително паство, признаване на множество религии, оригинални музикални композиции и изпълнения и опит да се даде на обществеността по-активна роля в процедурата чрез клетва за вярност - ход, който се оказа противоречив в крайна сметка.

През изминалите месеци кралят се съсредоточи върху ежедневната работа на монархията, като в допълнение към всички разходки, аудиенции и приеми, той ежедневно получава червена кутия от правителството и представители на Британската общност. Именно тук кралските наблюдатели откриват една от първите забележими разлики между Чарлз и покойната му майка.

Докато кралица Елизабет II се старае да избягва всякакво пристрастие, Чарлз често върви в обратната посока. Той не се страхува да се включва във важните моменти и да предприема срещи, които биха могли да се разглеждат като противоречиви.

Стилът му на ръководство показва, че той поставя околната среда на преден план в ангажиментите си, а на други срещи използва възможността да подчертае сериозността на проблемите с бежанската криза, да признае пренебрегвани общности и да се изправи срещу тъмни глави от британската история, както прави при посещението си в Кения.

Още в началото на своето кралско битие той обеща да бъде защитник на всички вероизповедания и спазва този ангажимент, като редовно включва междурелигиозни събития в натоварения си график.

От Елизабет II до Чарлз III: Kак се промени икономиката на ВеликобританияРазликите и приликите между Великобритания от 2023 г. и тази отпреди седем десетилетия

Позицията на покойната кралица по актуални въпроси остава загадка за повечето хора през целия ѝ живот, но Чарлз намира начини да изложи своите възгледи, без да надхвърля параметрите на новата си роля. Той се опира на своята възможност да свиква срещи, като вместо да се изказва публично по въпросите, неговата стратегия е да изслушва.

По този начин той успява да запази неутралитета си, като същевременно използва наученото, за да се информира за разговорите в коридорите на властта. Тази промяна му позволява да изглежда по-достъпен, а откритостта му да се изправи срещу греховете от миналото е посрещана като положителна стъпка.

Един от обичаите, наложени от неговата майка, които той не променя, е никога да не дава интервюта.

Именно тук се намесва принц Уилям.

Принцът на Уелс преработва медийната стратегия на двореца Кенсингтън в опит да спечели подкрепа за монархията от по-младите, по-апатични поколения, като предлага високобюджетни видеоклипове в социалните медии.

Предизвикателството пред Уилям е да разграничи мандата си като принц на Уелс от този на баща си.

Той поема много от патронажите, които някога е трябвало да изпълнява Чарлз, но не поема многобройните благотворителни организации, основани от него, които впоследствие са преименувани на името на краля. Вместо това той прокарва свои собствени проекти, като петгодишната си инициатива за справяне с бездомността или амбициозната екоинициатива Earthshot, на която вече е посветил години от живота си.

Трима от най-харесваните лидери в САЩ не са американциВолодимир Зеленски е на второ място

Представяйки визията си за следващите години по време на посещението си в Сингапур през ноември, Уилям заявява, че иска да излезе извън рамките на осветляването на проблеми, както семейството му е правило в миналото. Целта му е да бъде по-целенасочен, а не да се заема със стотици каузи, и "действително да донеса промяна и да помогна на хората, които могат да направят промяната, ако аз не мога".

А тъй като лицата от пряката линия на наследяване се преоткриват, техните половинки също се преоткриват. Катрин, принцеса на Уелс, вече не стои само отстрани в подкрепа на съпруга си. През годината след смъртта на кралицата тя се съсредоточава върху свои собствени проекти, които се надява да определят новата ѝ роля - например кампанията "Да ни формираш", която призовава обществото да инвестира в решаващите ранни години от живота на детето.

За първи път като крал и кралица: Коледната приказка на Чарлз и КамилаКартичката с поздрав за празниците съдържа тяхна снимка, направена в Тронната зала в Бъкингамския дворец след коронацията на 6 май

За Камила пък 2023 г. е свързана с превръщането ѝ в кралица, а с навлизането в 2024 г. може да се очаква графикът ѝ да стане по-натоварен, тъй като тя вече започва да разкрива приоритетите си. Една малка подсказка за това, което предстои, идва неотдавна с обявяването, че тя ще влезе в света на подкастите, след като нейната литературна благотворителна организация „Читалнята на кралицата“ стартира своя собствена поредица през януари.

Но годината в крайна сметка не е никак лесна за клана Уиндзор.

Книгата на принц Хари е най-бързо продаваната във Великобритания В първия ден от излизането ѝ на пазара са продадени 400 хил. екземпляра от биографията в печатен, електронeн и аудио формат

Макар че Чарлз управлява кораба, има и предизвикателства. Фурорът около влошените отношения със Съсекс продължава, откакто през януари принц Хари издаде широко обсъжданите си мемоари. Той се завърна за кратко в Обединеното кралство за коронацията и участието си в няколко съдебни битки с британската таблоидна преса, което предизвика нови заглавия за семейно напрежение.

Но това далеч не е единственият проблем пред кралската династия към днешна дата. Проучване на CNN, проведено в навечерието на коронацията, установява, че подкрепата за монархията намалява в дългосрочен план, което подсказва, че републиканският въпрос е нещо, с което Чарлз ще трябва да се пребори в рамките на своето управление.